FOTO/VIDEO Sjećanje na Josipa Zvona, najmlađeg poginulog dubrovačkog branitelja

2347

Prije trideset godina, 17. listopada 1991. na Pobrežju je poginuo najmlađi dubrovački branitelj, Josip Zvono. Rođen je 13. studenog 1974. u Dubrovniku, a u Domovinski rat uključio se 1. listopada 1991.

Danas su se kraj njegovog spomen obilježja okupili ponovo članovi obitelji, suborci i predstavnici Grada i županije Dubrovačko-neretvanske.

-Trideseta je godišnjica herojske obrane Dubrovnika, a svaki je od ovih događaja posebno emotivan, posebno kad se radi o mladom životu prekinutom na samom početku. Dužni smo i na neki način obavezni prenositi istinu o obrani Hrvatske budućim naraštajima. Ovo vrijeme do dvanaestog mjeseca je vrijeme u kojem je Dubrovnik proživljavao svoje najteže dane, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Kakve su emocije danas, nakon trideset godina od pogibije Josipa Zvona, pitali smo i Ričarda Miluna, predsjednika Udruge maloljetnih dragovoljaca Dubrovnik:

-Ne možemo vjerovati da je prošlo trideset godina. Izgleda nam kao da je bilo jučer. Mi kao udruga se svake godine dođemo pokloniti njemu i njegovoj familiji, odamo počast jer je dao svoj život. Pošli smo u rat mladi, nitko nije mogao znati što će se događati, pošli smo srcem i dušom, a on je nažalost, poginuo na ovom mjestu.

Koliko danas djeca znaju da su nekada, prije tri desetljeća njihovi vršnjaci branili Grad i Hrvatsku?

-Općenito mislim da je u Hrvatskoj to tabu tema. Imamo jedan dan, 06. prosinca kada mi, branitelji odlazimo u škole i pokušavamo objasniti to vrijeme i što se događalo, ali u udžbenicima vrlo malo toga piše. Na početku rata sam imao 17 godina, kada vidim danas momke tih godina, oni ne znaju da su živi, a mi smo nosili puške. Ne osuđujem ovu generaciju, nas je vrijeme natjeralo da sazrijemo preko noći. Nitko od nas nije znao što je puška, što je rat, nitko od nas nije služio JNA. Odjednom smo postali ljudi. Ipak, mislim da današnja djeca moraju znati da su postojali momci njihovih godina koji su iz škole pošli i branili državu.

Josip Zvono pokopan je u Aleji branitelja na groblju Boninovo, a odlikovan je posmrtno Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

 

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *