FOTO/VIDEO Svečano obilježen Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca Sv. Mihovila

2099

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i ove godine svečano je obilježila Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca sv. Mihovila.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku i polaganja cvijeća na grobovima poginulih pripadnika policije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima policije ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Uz predstavnike Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva Županije dubrovačko-neretvanske, Grada Dubrovnika i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prisutnima se uvodno obratio načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Oni koji rade na terenu znaju koliko je teško ostati sabran i profesionalan postupajući u raznim životnim sudbinama i situacijama, a još je teže doći doma i sve ono što se događalo u danu staviti sa strane. Priznali mi to ili ne, to i dalje tinja u našoj podsvijesti. Mjerilo našeg rada su naši sugrađani. Vjerujem da oni znaju da žive u jednom sigurnom okruženju, a to je upravo rezultat našeg rada. Hvala svim policajcima i policajkama na njihovom predanom radu. Dan policije prigoda je da svake godine predstavimo naš rad, ali i da se sjetimo svih policajaca koji su doprinijeli stvaranju hrvatske države te onih koji obavljaju svoje svakodnevne zadaće, ponekad i u nemogućim uvjetima. Izuzetno sam zadovoljan sa svojim suradnicima, djelujemo kao tim, zato i imamo ovakve rezultate. Mogu biti zadovoljan postotkom razriješenih kaznenih djela i prevencijom koju smo polučili. Imat ćemo značajan pad kaznenih djela, ali ne možemo se izvlačiti na koronu. Bilo je više posla i gostiju tijekom 2021. godine. Napravili smo dobar preventivni rad te je zbog toga statistika dobra. Ono čime nikad nećemo biti zadovoljni su stradali u prometu gdje smo trenutno na razini prošle godine, a ova i dalje traje. Nadamo se da se neće više događati teške prometne nesreće. 

Gradonačelnik Mato Franković uvodno u svom uvodnom govoru, naglasio je kako će se za nekoliko dana obilježiti 30. obljetnica od agresije na Dubrovnik.

Želio bih istaknuti činjenicu da se ne ističe dovoljno jedna od vrlo važnih, ako ne i ključnih uloga hrvatske policije koja je tada bila nositelj okosnice obrane cijelog dubrovačkog područja. Da nije bilo tadašnjeg angažmana, tko zna kako i na koji bi se način pisala hrvatska povijest. Zato hvala svim braniteljima policajcima koji su dali svoje živote, ali i onima koji su bili spremni dati svoje živote za obranu krajnjeg juga Hrvatske i cijele nam domovine.

-Hrvatska policija u miru predstavlja ono što je važno za svaku destinaciju, a posebno za Dubrovnik koji je jedna od najposjećenijih svjetskih destinacija, a to je sigurnost, kako za građane, tako i za sve posjetitelje. Vjerujem da će tako biti i dalje u budućnosti, da će se naš Grad uvijek moći dičiti niskom stopom kriminaliteta jer je sigurnost ta koja utječe na odluku nekoga da nas posjeti – zaključio  je Franković. 

Prisutnima se obratio i župan Nikola Dobroslavić

Sjetit ćemo se da je policija u početku 90-ih bila prva oružana obrambena snaga koja se suprotstavila velikosrpskoj agresiji, a kasnije je bila izvorište svih drugih postrojbi,“ podsjetio je Dobroslavić istaknuvši pozitivne rezultate rada PU DN poput značajnih zapljena droge ili osiguravanja granice. Zahvalio je i MUP-u na ustupljivanju policijskog helikoptera za potrebe novouspostavljene Hitne helikopterske medicinske službe., rekao je Dobroslavić.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *