FOTO/VIDEO Svečano otvoren 21. Mediteranski sajam

396

Danas je u hotelu Rixos Premium Dubrovnik svečano otvoren 21. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se održava do do 19. ožujka 2023.

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva promiče ekološku i tradicijsku proizvodnju putem raznovrsne ponude izlagača, ali i kroz popratni program ispunjen poučnim radionicama i predavanjima. Mjesto je to na kojem izlagači i proizvođači ostvaruju neposredan kontakt s posjetiteljima i krajnjim korisnicima tih proizvoda, prvenstveno ugostiteljima i hotelijerima.

-Ove godine imamo izlagače iz cijele Hrvatske, gotovo sve županije su prisutne. Na samim početcima sajma, ovdje su bila tek tri OPG-a, a danas, 20 godina kasnije ih ima dosta više i na to smo izrazito ponosni. Kvaliteta života je vrlo bitna stvar i nije svejedno što ćete u svoj organizam unositi. To je jedan od prvih i jačih motiva i cilj ovog sajma. Prije 20 godina informiranost i svijest ljudi je bila jako niska, sada se to razvija i svi smo odgovorni i moramo dati svoj vlastiti doprinos.  -rekao je voditelj Mediteranskog sajma Vedran Kraljević

-Kroz svoj dugi vijek Mediteranski sajam dokazao je svoju vrijednost i kvalitetu, jer od prvog dana organizatori nastoje afimirati ekološku i tradicionalnu proizvodnju uz naglasak na edukaciju  proizvođača, sudionika ali i  posjetitelja . Za našu budućnost iznimno je važna osviještenost o potrebi čuvanja okoliša , ekološkoj proizvodnji i  usklađenom i održivom razvoju,  te je važno naglasiti kako gradska uprava Grada Dubrovnika  u svom djelovanje ima fokus upravo na zelene politike , održivo gospodarstvo i eko – poljoprivredu. Događaji  kao što je Mediteranski sajam jamstvo su dobre suradnje brojnih dionika u području gospodarstva  i poduzetništva, obrtništva ali i  napora kojeg ulažu u podizanje kvalitete života, održavanja zdravlja i vitalnosti pojedinca i društva. – kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

U sklopu ceremonije svečanog otvaranja sajma dodijeljene su nagrade ‘Eko oko’ osobama koje su iznimno doprinijele Mediteranskom sajmu kroz godine, a koji su i ‘ambasadori’ mediteranske kuhinje.

Nagrade su dobili: Željko Blagojević, vlasnik tvrtke MB Natural za veliki doprinos i aktivno sudjelovanje na Mediteranskom sajmu. Ivan Pažanin kao veliki majstor i ljubitelj mediteranske kuhinje,  za veliki doprinos organizaciji sajma. Vlasta Mandić za dugogodišnju suradnju i uspješno promicanje mediteranske kuhinje na Mediteranskom sajmu. Povodom održavanja 21. Mediteranskog sajma dodijeljeno je priznanje dr.sc. Miri Krneti, voditeljici područnog ureda za Dalmaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj za velik doprinos i aktivno višegodišnje sudjelovanje na sajmu. Ayhan Basci, direktor hotela Rixos Premium Dubrovnik za veliki doprinos organizaciji Mediteranskog sajma. Nagrade su dobili i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević kao i predsjednica Županijske komore pri HGK Nikolina Trojić.

Nakon ceremonije svečanog otvorenja, uslijedio je gastro show popularnih kuhara Ivana Pažanina, Tomislava Špičeka, Veljka Barbijeria, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije koji je prezentirao mediteransku kuhinju. Dok su u kulturno umjetničkom programu sudjelovali KUD “SV. Juraj Osojnik”, Klapa Laus, Glazbeni sastav “Prijatelji” i ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora.

Dio atmosfere pogledajte u našoj fotogaleriji i na videozapisima.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *