(FOTOGALERIJA) Održan međunarodni simpozij povodom 70. rođendana prof.dr.sc.Iva Banca

372

U zavodu za povijesne znanosti HAZU odžan je međunarodni simpozij povodom 70-tog rođendana prof.dr.sc. Iva Banca. 

U ovoj prigodi mnogi su se znanstvenici i javni djelatnici različitih usmjerenja, bivši studenti, suradnici i prijatelji profesora Iva Banca okupili i proslavili njegov doprinos i postignuća u akademskom, političkom i javnom životu. 
Među uzvanicima bio je i bivši hrvatski ministar, povjesničar Zlatko Hasanbegović. Smatra kako je prof.dr.sc Ivo Banac jedan od najvažnijih živućih hrvatskih intelektualaca. 

-Sjajna karijera i kao povjesničara, profesora, ali i kao sudionika javnog života. Figura koja nažalost izumire u javnom životu. Znanja nije nikad držao isključivo u okvirima bezplodnog akademizma, kabinetskog prostora već je nastojao sudjelovat u javnom životu, mijenjati društvo – kazao je Zlatko Hasanbegović, te dodao:

-Odigrao je i važnu ulogu u mom intelektualnom oblikovanju kao profesor i kao submentor i čast mi je danas biti u Dubrovniku povodom ove važne obljetnice. 

A koliko je u životu stvorio govore i same činjenice pa je tako bio dugogodišnji profesor povijesti na Sveučilištu Yale, a radio je i kao profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu. U kratkom razgovoru kazao je kako situacija u Hrvatskoj nije nešto naročito dobra, ali kad se usporedi gdje je sve bila u 20.stoljeću ovo je manje više mirno i stabilno razbolje. 

-S tog stajališta se ne bi smjeli tužiti, ali naravno ta situacija je daleko od onog što bismo svi željeli. Imamo jednu prilično problematičnu vladu koja je troma i neučinkovita, imamo industrijsku situaciju koja nije preporučljiva, ovisimo gotovo isključivo o turizmu što nije dobro, ne samo zbog toga što uništava druge potencijale, nego što to može poremiti kad se god stvori neka kriza u blizini. Ima pozitivnih stvari ne smijemo zaboravit, ali ima i mnogo, mnogo toga što treba popraviti – zaključio je povjesničar prof.dr.sc. Ivo Banac.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *