( FOTOGALERIJA ) Samostalna izložba hrvatske slikarice Gordane Špoljar Andrašić otvorena je večeras u galeriji Sebastian.

146

Samostalna izložba slika i žičanih instalacija hrvatske slikarice Gordane Špoljar Andrašić otvorena je večeras u dubrovačkoj galeriji Sebastian. Dubrovačku je publiku u ime galerije pozdravila vlasnica galerije Sebastian, gospođa Andreja Dujić, dok je o karkteristikama slika nešto više rekla kustosica i povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

„U svojim traganjima, umjetnica je stvorila ciklus slika Poklisari mira na kojima rastvara prostore kozmičkih težnji ispunjenim romantičnim prizorima nebeskih i Božjih stvorenja – anđela u njihovim odnosima prema prirodi (nebu kojem gravitiraju), ali i jednih prema drugima. Kroz Gordanine poklisare osjećamo protok vremena, njegovu nezaustavljivost i našu trenutačnost – oni su predstavnici između neba i zemlje, simboli mira zbog čije besmrtnosti njezini radovi egzistiraju „vječno“, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kompozicije odražavaju čisti zen mira dok je umjetnica sklona ekspresivnoj gesti i redukciji detalja ulazeći u sferu apstrahirane forme. Svijetle figure pastelnih boja u kojima bjelina ipak zauzima najviše prostora provlače se kroz otvorene plohe s finim koloritom koji nestaje u igri svjetla i sjene, gradeći snažne voluminozne efekte. Obrađujući strukturu božanskih figura umjetnica se zaustavlja na bitnom jer bijelo ne ostaje sasvim bijelo, već u sebe upija istančani spektar pastelnih boja gotovo poetičnom bajkovitošću. Kroz drugi dio ciklusa afirmiraju se instalacije konceptualne prirode – žičani mobili anđeoskih figura. . Sveukupni dojam slika i mobila nosi fluidnu lepršavost i jednostavnost bez obzira na dominaciju akromatskih i kromatskih tonova. Gordana Špoljar Andrašić potvrdila se kao suvremena hrvatska umjetnica nepresušne maštovitosti, spontanosti i emocionalnosti koja živi u njezinim anđelima.” – zaključuje Batinić Ivanković.

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2018. godine.

Gordana Špoljar Andrašić rođena je u Molvama. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijesti umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i AK u Koprivnici, a od 2002. godine ima status samostalne umjetnice (HZSU). Do sada imala je gotovo šezdeset samostalnih izložbi. Živi i radi u Koprivnici.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *