Kupujemo stare izraubane avione čiji je rok trajanja istekao!

438

Hrvatska treba kupiti 12 rabljenih borbenih aviona F-16 C/D Barak. Preporučilo je to u utorak navečer Vijeće za obranu na sjednici koje su sazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Konačnu odluku o kupnji zrakoplova donijet će Vlada na jednoj od idućih sjednica.

– Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo prijedlog Povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi za nabavu borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izraelski avioni, iako modernizirani, stari su tridesetak godina i opako su borbeno eksploatirani. Avioni koje nam Izraelci nude samo su nekoliko godina mlađi od sadašnjih MiG 21. O toj je temi svoje mišljenje za Novu TV dao umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak.

“Moj stav je poznat i jasan. Iznio sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva zrakoplova F-16, Gripen i četiri ponuđača – SAD, Švedska, Grčka i Izrael. S obzirom na stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava zrakoplov koji dolazi u obzir je noviji zrakoplov ili korišteni zrakoplov. Ja mislim da iskorišteni zrakoplov ne dolazi u obzir”, tvrdi Selak, naš najiskusniji vojni pilot. Na pitanje je li Krstičević uvažio njegovo mišljenje, Selak je rekao da je to stvar ministra obrane i njegovog tima.
“Imao sam priliku letjeti na borbenom zrakoplovu F-16.To je odličan, agilan i visoko manevribilan zrakoplov koji je dobro opremljen. SAD je ponudio blok 70,72 što je znanstvena fantastika te su tu zrakoplovi ponuđeni od Grka i Izraelaca. Zrakoplovi koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku”, uvjeren je Selak. Smatra kako su izraelski avioni već istrošeni i da je njihov životni vijek istekao.

24sata / pouzdano.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *