FRANKOVIĆ: Korektni smo i očekujemo korektnost od strane Društva za zaštitu životinja Dubrovnik

498

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković obišao je jučer radove obnove, uređenja i adaptacije na Osnovnoj školi Marina Getaldića. Nakon obilaska gradonačelnik je odgovarao na pitanja novinara, pa smo tako porazgovarali s njim o pitanju azila za životinje.

-Svjesni smo činjenice kako je Grad Dubrovnik u proteklom razdoblju definirao lokaciju. Nakon toga tu istu lokaciju priveli smo prostorno-planskoj namjeni, izgradili cjelokopnu projektnu dokumentaciju, predali zahtjev za ishođenjem građevinske dozvole. U međuvremenu je na snagu stupio novi zakon pa je trebalo raditi prilagodbu projekta.

Franković kaže kako Grad još iščekuje dobijanje građevinske dozvole, a projekt je prijavljen na europski projekt The recovery and resilience za koji očekuju kako će tim sredstvima financirati cjelokupni projekt. Podsjetimo, 6. svibnja 2021. na službenim stranicama Grada objavljeno je kako je azil korak pred realizacijom, kako je sva potrebna dokumentacija riješena te kako se izdavanje građevinske dozvole iščekuje kroz dva mjeseca.

-Je li ovo sve san ili java, mislim da je java sve ovo što smo mi napravili, a ono što je gospodin Vlahušić napravio podsjetit ćemo, radi se o onom jednom malom gumnu na koje su potrošeni proračunski novci, a gdje je Ministarstvo kulture zaustavilo sve radove. Vlahušić može svaki dan gore poći i vidjeti u što je spiskano nekih 700 tisuća kuna građana Grada Dubrovnika. Stvari prošlosti ostavimo u prošlosti, a mi se okrenimo budućnosti i realizaciji projekata. Uvjeren sam kako će upravo ovaj projekt biti realiziran na ponos svih nas, a i pokazat će svim našim stranim posjetiteljima kako grad skrbi o napuštenim životinjama, a s ciljem i željom da napuštenih životinja bude sve manje.  Kada imate životinju prema njoj se ne ponašate kao da je igračka, ne stavljate je ispod bora kao neki dar već se uistinu radi o nečemu o čemu djecu treba educirati i na taj način se ponašati u budućnosti kako bi imali što manje napuštenih životinja.

Na novinarsko pitanje plaća li Grad penale jer još uvijek nema azil, Franković je odgovorio:

-Sve sukladno zakonu što RH i nadležna inspekcijska tijela podnesu prema gradu Dubrovniku, Grad će snositi troškove. Za navedeno ću napomenuti kako Grad izdvaja za prehranu životinja i paralelno s tim provodimo i druge programe vezane za sterilizaciju, prije svega mačaka , a to nastavljamo i dalje s jednakim intezitetom raditi. Grad Dubrovnik se ponaša kao odgovorna jedinica lokalne samouprave u većem dijelu, a u manjem dijelu je azil koji još uvijek nije napravljen, ali ide u tom smjeru da će se taj projekt vrlo brzo realizirati.

Podsjetili smo gradonačelnika na činjenicu kako sterilizaciju mačaka Grad ne radi s Društvom za zaštitu životinja, već sa volonterkama koje održavaju hranilišta o svom trošku diljem Grada i okolice. Imamo informaciju kako svi psi na Žarkovici nisu sterilizirani.

-Vidimo kako postoji više različitih udruga i volontera koji žele skrbiti o životinjama. Pohvaljujem sve njih, žele dati doprinos na određeni način. Mi smo spremni pomoći  Žarkovici sa dodatnim izvorom sredstava vezano za sterilizaciju, to nikada nije bilo upitno.

U kakvim ste odnosima sa sestrama Sambrailo?

-Ja sam sa svima u odnosima dijaloga, moja vrata su prema svima otvorena. Mi smo spremni i voljni kada se financijska situacija poboljša dodatno i privremeno sanirati ono što treba na Žarkovici. Činjenica je da sestre Sambrailo posljednjih desetljeća odrađuju jedan veliki komunalni posao. Bilo je tu nerazumijevanja i nesporazuma između mene i njih, ali gdje nesporazuma i nerazumijevanja nema? Krajnji cilj je rješavanje ključnog pitanja, izgradnja azila. Vjerujem kako će se izgradnjom azila puno toga riješiti, krenuti naprijed i nabolje. Žarkovica je jedno najlošije moguće mjesto na kojem jedna životinja može obitavati. Gore su životinje izložene vjetru, svim mogućim nepogodama i nikada neću razumjeti zašto je baš Žarkovica izabrana kao lokacija privremenog azila jer samim svojim svojstvima to ničim nije.

Nedavno smo mogli primijetiti kako su na stranicama Društva za zaštitu životinja prozivali Grad jer nisu dobili kućice koje ste im obećali.

-Grad Dubrovnik se nalazi u situaciji financijski otežanog funkcioniranja. Mi smo već prethodno kupovali kućice i spremni smo to raditi i u budućnosti, ali u ovom trenutku mi moramo paziti na socijalne skupine građane Grada dubrovnika i njima osiguravati potrebna primanja. Svi će doći na red i sigurno je da ovim načinom i gospodarenjem kako smo radili posljednih 15 mjeseci nikoga u niti jednom trenutku nismo zakinuli niti jedne lipe.

Franković je naglasio kako je Grad Dubrovnik jedina jedinica lokalne samouprave na području županije Dubrovačko-neretvanske koja ulaže novce u azil.

– Siguran sam kako kučki ni mačke koji se nalaze na području Žarkovice nisu došli samo s područja Grada Dubrovnika. Korektni smo i očekujemo korektnost od strane Društva.

Novi azil bi trebao biti kapaciteta za 250 pasa, a na Žarkovici ih, prema našim informacijama ima preko 400. Što će se dogoditi s “viškom”?

-Ne bi smjelo biti višaka. Mi moramo pronaći način da smjestimo svakoga psa i svakom psu osiguramo normalne uvjete, onakve kakve životinje zaslužuju i ja vjerujem da ćemo svi skupa pronaći način na koji ćemo to i riješiti.

Još prije izbora pitali smo vas zašto park za pse u Mokošici nema vodu. Rekli ste kako to nije problem i kako za to niste znali, ali problem i dalje postoji.

-Pitat ćemo Vodovod zašto to nisu riješili, je li bilo pitanje priključka, moram vidjeti koja je problematika. Mislim da to mora biti riješeno, zatražiti ćemo informaciju od Vodovoda pa ćemo vas povratno izvijestiti.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *