GRAD DUBROVNIK: Pero Jagić je slomio gradski zid i neovlašteno sagradio garažu!

3002

Jučer nas je kako smo već pisali ovdje kontaktirao Dubrovčanin Pero Jagić koji se žalio kako mu komunalci u pratnji policije protupravno oduzimaju vozilo i zazidavaju garažu. Odgovore smo potražili u Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu te u PU Dubrovačko-neretvanskoj.

Obavještavamo Vas kako su policijski službenici ove Policijske uprave danas, 13. kolovoza 2021. godine s početkom u 09,00 sati, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, pružali pomoć Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika pri provedbi njihovog izvršnog akta vraćanja uklonjenog kamenog zida u prvobitno stanje pored raskrižja Ulica Pera Bakića i Gornji kono u Dubrovniku, kazali su iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Iako Jagić tvrdi kako ima potrebnu dokumentaciju ( u prilogu) te dodaje kako u Uvjerenju jasno stoji njegovo pravo na garažno mjesto te posjeduje kupoprodajni ugovor, iz Grada smo dobili ovo pojašnjenje:

Prije desetak godina Grad Dubrovnik je uredio raskrižje na Ilijinoj glavici kada je, između ostalog, Ulicu Pera Bakića – kolnik, sa sjeverne strane zaštitio zidom, a zid je obložen kamenom.

Dana 28.4.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su postupali temeljem dojave građana da na križanju Ulica Pera Bakića i Gornji Kono netko uništava gradski zid. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da s navedenog zida nedostaje oko 12 m2 ukrasnog kamena. Daljnjim provjerama je utvrđeno da je kamen počeo uklanjati Pero Jagić, iz Dubrovnika, a  da je betonski zid, kao i ukrasni kamen na njemu, vlasnost Grada Dubrovnika.

Odmah je pokrenut upravni postupak kojim se Peru Jagiću rješenjem naložilo da obustavi daljnje uklanjanje kamena te da isti vrati u prvobitno stanje, a rješenje je gospodinu Jagiću uredno dostavljeno dana 13.05.2021. godine. Međutim, izvršenik Jagić ne da nije obustavio uklanjanje gradskog kamena i vratio istog u prvobitno stanje, već je u potpunosti uklonio oko 20 m2 kamena te na zaprepaštenje svih slomio gradski zid, iza kojeg se nalazi prostor dimenzija cca 20 m2 (iz toga je postalo razvidno da je motiv gospodina Jagića komercijalizacija prostora, neovlašteno izgrađene garaže “skrivene” iza zida).

Službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su, vidjevši da isti ne postupa po rješenju nego, dapače, i dalje nastavlja s devastacijom gradske imovine, nastavili s upravnim postupkom i dana 15.06.2021. gdinu Jagiću poslali Rješenje o izvršenju u kojem je navedeno da će, s obzirom da se oglušuje na naloženo, Grad Dubrovnik vratit zid u prvobitno stanje o njegovom trošku, a što je bilo zakazano za dan 23.07.2021. godine. Pero Jagić je navedeno rješenje o izvršenju uredno primio 02.07.2021. godine te na isti u zakonskom roku uložio prigovor obrazlažući da će sam vratiti zid u prvobitno stanje, ali kad završi sezona, jer da mu garaža treba za goste kojima iznajmljuje apartman u neposrednoj blizini.

Važno je napomenuti da se Pero Jagić nije žalio na prvo Rješenje Grada Dubrovnika dok se na Rješenje o izvršenju može žaliti samo na mjesto i vrijeme izvršenja. Dakle, ne ulaganjem žalbe na prvo rješenje isti de facto prihvaća naloženo.

Nadalje, dana 23.07.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su sa ovlaštenom građevinskom tvrtkom došli na mjesto izvršenja rješenja s ciljem vraćanja zida u prvobitno stanje, ali nisu mogli pristupiti izvršenju jer se u garaži nalazilo vozilo stranih registarskih oznaka. Od Pera Jagića je traženo da se vozilo ukloni, ali je isti to odbio. Također, dana 02.08.2021. godine službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su ponovno na identičan način došli izvršiti rješenje Grada Dubrovnika, ali je opet u unutrašnjosti bilo vozilo kojeg je Pero Jagić ponovno odbio ukloniti te kojom prilikom je izjavio da neće dopustiti zatvaranje zida.

Treći put su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo došli dana 13.8.2021 (jučer) te skupa s policijom pristupili rješenju Grada Dubrovnika te krenuli s vraćanjem i zaštitom imovine Grada. Jučer je također bilo vozilo u garaži, koje je uklonjeno dok je Pera Jagića privela policija jer je ometao izvršenje.

Jako je važno napomenuti da Pero Jagić nema nikakve dozvole za garažu na tom mjestu, odnosno kao i za svaku takvu građevinu mora imati valjanu dokumentaciju i odobrenja od strane UO za promet i UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Osim što nema ništa od toga, gospodin Jagić je uz to uništio gradsku imovinu, srušio gradski zid s ciljem komercijalizacije, uklanio ukrasni kamen kojeg su platili građani Dubrovnika, zavlačio službenike Grada u obavljanju njihovog posla te u konačnici sprječava izvršenje do te mjere da ga je privela policija.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *