Gradnja Pelješkog mosta donijela preporod cijelom poluotoku

352

Uskoro se navršava godina dana od otvaranja Pelješkog mosta. Najveći infrastrukturni projekt u nas, financiran europskim novcem, osim što je krajnji jug napokon i cestovno povezao s ostatkom zemlje, znatno je promijenio sliku i život, prije svega, stanovnika Pelješca i Korčule, koji su tako postali mnogo pristupačniji i zanimljiviji turistima.

Na putu prema Dubrovniku prva i nezaobilazna postaja odmorište je ispred Pelješkog mosta i fotografija za uspomenu.

S druge strane mosta, život je mnogo lakši. U jedinoj vinariji s pogledom na most, zadovoljni su i radnici i šefovi.

– Administrativno, sada smo vezani za Metković i Opuzen. Za 20 minuta smo u Opuzenu, za 30 minuta u Metkoviću tako da je puno lakše živjeti. A što se tiče turizma, počela je sezona i jako smo zadovoljni, rekao je Vanja Ljubotina iz Poljoprivredne zadruge Janjina.

Otvaranje Pelješkog mosta, prije svega, značilo je više dolazaka domaćih gostiju.

– U odnosu na prošle godine, imamo 10 posto porasta za 7. mjesec. U odnosu na cijelu godinu imamo 8 posto porasta. I zanimljiva stvar je da imamo 27 posto više domaćih turista, što je stvarno pokazatelj da smo sada povezani, kazala je direktorica TZ Janjina Bianka Jasprica.

– Naši gosti koji su uvijek isti, stari gosti, oni su prezadovoljni. Smanjilo im je sat vožnje do nas, rekao je Tonči Nožica, privatni iznajmljivač iz Sresera.

Nakon otvaranja mosta gužve su se preselile u Ston. Taj se gradić jedva nosio s golemim povećanjem broja vozila i neizbježnim prometnim čepovima.

– To je bilo ono što se nadam da se više neće dogoditi. To je bila jedna ogromna gužva za jedan ovako mali gradić, mali prostor. To je bilo stvarno kao da ste na nekom velikom željezničkom kolodvoru, rekao je ugostitelj iz Stona Jozo Barović.

Ipak, to se popravilo otvaranjem Stonske obilaznice. Život se vratio u normalu.

– Evo očekujemo, ove su ogromne vrućine sad tako da praktički preko dana nema previše gužve, zato što je nemoguće tu ni ići, ali se to u popodnevnim satima već popunja, tako su da su kapaciteti u svakoga, nadam se, popunjeni, rekao je Barović.

Pelješki most najviše dobra donio je upravo Pelješčanima. Najavljeni priključak s autocestom, i nova cesta do Orebića pridonijet će stvaranju potpuno novog lica drugog po veličini hrvatskog poluotoka.

Sjajni turistički rezultati

Mateja Delija se s Pelješkog mosta javila se u središnji Dnevnik HTV-a.

– Prema podacima Hrvatskih cesta od otvorenja do danas mostom su prošla 2 265 000 vozila s tim da je najfrekventnije vikendima kada prođe više od 15 tisuća vozila, rekla je Delija.

Broj noćenja na Pelješcu je do sredine srpnja porastao za 10% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Puno se na Pelješcu radi na obnovi starina i na boljitku ponude smještaja. Radi se na povećanju kapaciteta parkinga. Shvatili su Pelješčani svoj turistički potencijal i krenuli s popunjavanjem svoje turističke ponude.

HRT.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *