HDZ o priopćenju šefa SDP-a u kojima proziva za „fašističke metode“: Razotkriveni Barač u očaju vrijeđa i izbjegava činjenice!

363

“Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač, u očajničkom pokušaju da skrene pozornost s problema u koje je upao zbog nezakonitog rada u svojoj tvrtki NEXT j.d.d.o. U svojoj „obrani“ na konkretne dokaze Barač u priopćenju nije rekao ni riječi. Jasno, činjenice mu i ne idu u prilog. A činjenice su sljedeće:

Jadran Barač je kao zaposlenik Vodovoda, iako to po Zakonu o radu nije smio, u siječnju 2014. godine osnovao tvrtku Next j.d.o.o. te se u njoj zaposlio. Zakon o radu, naime, takvu praksu nije dopuštao. Dakle, Barač je napravio nešto što nije u skladu sa Zakonom o radu i tako poslovao 7 mjeseci.(DOKAZ 1. izvadak iz sudskog registra NEXT j.d.o.o.)

Izmjenama Zakona o radu NN 93/14 u srpnju  2014. godine člankom 61. omogućeno je dodatno zapošljavanje, uz prethodnu suglasnost poslodavca. Nakon što smo to otkrili u javnosti, Barač je poslao medijima suglasnost od 29. rujna 2015. godine.( DOKAZ 2. navodna suglasnost za obavljanje posla)

Samo navedenim činjenicama evidentno je da od osnutka firme do izdavanja navodne suglasnosti radio protuzakonito. No, i sama suglasnost je formalno pravno nevažeća. Naime, suglasnost je potpisana od strane gospodina Pera Mišković, navodno dana 29. rujna 2015. godine. U to vrijeme gospodin Mišković je bio član uprave te nije imao ovlaštenja potpisivati samostalno dokumente u ime i za račun društva Vodovod d.o.o. On je mogao zastupati društvo samo uz supotpis predsjednika Uprave gospodina Dujmovića. (DOKAZ 3: izvadak iz sudskog registra za Vodovod Dubrovnik d.o.o.)

Osim što je navedena suglasnost formalno pravno nevažeća iz ovog razloga ista je nevažeća je nije protokolirana u Vodovodu odnosno nema klasu i urudžbeni broj, pa uopće nema traga da je ikada postojala, a pitanje je kada je i nastala.

Treći problem po Barača leži u činjenici da je tvrtku „Next“ osnovao kao izravnu konkurenciju „Vodovodu“ u kojemu je zaposlen. Naime, usporedbom sistematizacije radnog mjesta nadzornog inženjera strojarstva (Barač)(DOKAZ 4: sistematizacija Vodovoda za radno mjesto gospodina Barača) i djelatnosti tvrtke „Next“ (Dokaz 5: izvadak iz sudskog registra) jasno je da se radi o dijelu potpuno istih poslovima. Barač je u također u javnosti iznio neistine kako ne radi iste poslove s privatnom tvrtkom odnosno da se ne bavi projektiranjem i nadzorom, a  tvrtka „Next“ u samom nazivu ima „za projektiranje i nadzor“.

Zakon o radu za ovakvo eklatantno kršenje svojih odredbi predviđa sankciju koja je- otkaz, ali i oduzimanje pečata od strane Komore inženjera strojarstva zbog kršenja Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje i Zakona o komori inženjera. Dakle, ako itko prijeti Baraču otkazom onda su to odredbe Zakona o radu, a ne Hrvatska demokratska zajednica.

Ovako razotkriven, Barač je i na Gradskom vijeću pokušao kršiti odredbe Poslovnika koje onemogućavaju repliku na vijećnička pitanja. Kada je na to upozoren, oglasio se priopćenjem. Umjesto dokaza ili demantija činjenica koje smo naveli, Barač je razotkrivanje nazvao „silovanjem demokracije i ispoljavanjem primitivnosti najniže razine“ te dodao kako mu HDZ „fašističkim metodama“ prijeti otkazom. O dokazima koji demantiraju naše navode, naravno, ni slova. Samo glumljenje žrtve, „spin“ i pozivanje na „aferu“ koju je i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odbacilo. U nemoći i nakon po njega poraznog mišljenja Povjerenstva, Barač se okrenuo jedinoj stvari na koju je navikao- lažima i prozivanju. Međutim, Baračeve javno iznesene laži oko njegovog zapošljavanja otkrile su da je „pravednik“ zapravo jedini koji je od aktera u  sukobu sa Zakonom.

Stoga, mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici očekujemo od nadležnih u „Vodovodu“ da istraže navode o Baračevoj tvrtki i postupe u skladu sa Zakonom.

Prilog 1: sistematizacija radnog mjesta Jadrana Barača u Vodovodu

Prilog 2: izvadak iz sudskog registra o djelatnostima tvrtke „Next j.d.o.o.“

Prilog 3: Ukašnjela, neprotokolirana i  sporna suglasnost Vodovoda potpisana samo od člana Uprave (bez supotpisa predsjednika Uprave)”

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *