Župan Dobroslavić na 5. sastanku Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina

186

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je danas u Rijeci 5. sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanskom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Na sastanku se razgovaralo o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.
Predsjednik Vlade poručio je da je suradnja sa županijamapostala sustavna, otvorena i partnerska te se ostvaruje sinergiju.
Podsjetio je da je promjenama odredaba Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave lokalnoj razini prepušteno dosad, prema najnovijim podacima, dvije milijarde kuna.
Naglasio je kontinuitet i praksu održavanja sjednica Vlade izvan Zagreba te podsjetio da je Vlada sjednice dosad održala u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku, Splitu, Hvaru i Puli te u Karlovcu.
“Prisutnost je Vlade diljem Hrvatske vrlo konkretna, projektna i uvijek korisna za one dijelove gdje dolazimo. Razvili smo, možemo slobodno reći, metodologiju koja mi se čini povoljna za županije, gradove, općine i sve hrvatske krajeve”, rekao je.
Podsjetio je na usvajanje rebalansa proračuna za 2018.. “Ostali smo u okvirima limita te preorijentirali sredstva na dodatne prioritete”, dodao je.
Kazao je da je na vrijeme usvojen državni proračun za 2019, te donesena treća faza porezne reforme.
Od 1. siječnja smanjuje se stopa PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, s 25 na 13 posto.
“Povećali smo minimalnu plaću na 3 000 kuna neto, s 2 751 kuna neto. Pozitivni su izgledi kreditnog rejtinga, apsorpcija europskih sredstava ide puno brže. Ukupno gledano, mislim da možemo izraziti zadovoljstvo”, rekao je predsjednik Vlade.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je na provođenju načela partnerstva i otvorenosti, suradnje i podrške u kontaktima sa svim predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Istaknuo da se nalazimo na kraju važne godine, pogotovo za jedinice regionalne samouprave. Izdvojio je u tom kontekstu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o sustavu državne uprave. Zahvalio je opredjeljenju Vlade i ministru Lovru Kuščeviću koji priprema zakonski okvir za prijenos poslova dijelova državne uprave na županije.
“Vjerujem da će se time racionalizirati i pojednostaviti procesi u budućnosti te povećati zadovoljstvo građana. Službenici će bolje, kvalitetnije i motiviranije moći pružiti određenu uslugu”, ocijenio je.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *