HDZ PREDSTAVIO PROGRAM/Franković: Sve ono što je ukinula vlada Zorana Milanovića, vraćeno je nazad u Dubrovnik!

488

Danas je u Lazaretima održana konferencija za novinare kandidata na listi HDZ-a X i.j. Branka Bačića i Mata Frankovića.

Nakon uvodne riječi koju je kazao predsjednik županijske organizacije HDZ-a Blaža Peza, okupljenima se obratio i župan Nikola Dobroslavić.

-Ovi će izbori odrediti budućnost Hrvatske, ne samo za 4 iduće godine nego za puno dalje razdoblje. Političke opcije nude programe i vizije, ljude koje će te programe odraditi. Imamo sada tu situaciju koju je pokrenuo predsjednik Milanović, što oni zapravo žele nepoštivanjem institucija? Milanović je najprije svoju instituciju predsjednika države koju obnaša iskoristio, oblatio ustavni sud, povjerenstvo, izašao je iz ustavnih okvira. To nije dobra situacija za predstojeće izbore. Mi nudimo program i kvalitetne ljude, kazao je Dobroslavić. Župan je dodao kako očekuje pobjedu posebno u našoj izbornoj jedinici.

-Svake četiri godine dolazimo pred naše sugrađane po povjerenju. I na zadnjim izborima smo nešto obećali, a sve što smo obećali smo i ispunili. Danas je Hrvatska puno kvalitetnija, bolja nego je bila prije četiri godine, a još kvalitetnija i bolja nego kad je prije osam godina HDZ preuzeo odgovornost za našu domovinu, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, inače četvrti na listi HDZ-a za našu izbornu jedinicu.

-Ono što moram jasno istaknuti na ovim izborima da postoje samo dvije političke opcije koje mogu voditi državu, jedna je HDZ predvođena Andrejom Plenkovićem, a druga je SDP, predvođena sad već bivšim predsjednikom jer je zauzeo stranu SDP-a, Zoranom Milanovićem. Naši sugrađani mogu lako i provjerljivo odlučiti koja je od ove dvije političke opcije bolje.

Što je to vlada Zorana Milanovića napravila za naš grad u svom mandatu? Ukinuli su sjedište Trgovačkog suda u Dubrovniku i preselila u Split, ukinuli su Carinarnicu u Dubrovniku i preselili su ih u Ploče, ukinuli su Poreznu upravu u Dubrovniku i preselili ih u Split. Četvrto što je ta vlada napravila za naš grad je davanje nelegalnih koncesija Marini Frappa, zato imamo danas onakvu marinu, suprotnu UPU Gruški akvatorij. Sljedeće, vrlo bitno, prioritetnu koncesiju dali su tursko-francuskom konzorciju i na taj način vlada Zorana Milanovića željeli su zapravo ugasiti Luku Dubrovnik, tvrtku od strateškog interesa za Grad Dubrovnik.

Franković se osvrnuo na to što je vlada Andreja Plenkovića napravila u svom mandatu za naš grad i krajnji jug Hrvatske.

-Sve ono što je ukinula vlada Zorana Milanovića, vraćeno je nazad u Dubrovnik. Time se jasno poručilo kako Dubrovnik jest i treba biti sjedište regije DNŽ. Drugo, ono što je vlada Plenkovića napravila je osnažila Grad Dubrovnik, preuzeli smo Luku Dubrovnik d.d. i riješili smo pitanje koncesionara, s njima se raskinuo ugovor, a Lukom upravlja državna i gradska firma. Koliko je investirala vlada Zorana Milanovića u krajnji jug Hrvatske? Brojka je nula, pa je izbor vrlo jasan. Kad uspoređujete to s vladom od Andreja Plenkovića i dođete do brojke od 300 milijuna eura, zapravo je jasno tko je brinuo i tko brine o svakom dijelu naše županije, a tko misli da je krajnji jug Hrvatske kokošinjac. Podsjetimo se riječi Siniše Hajdara Dončića koji je kazao kako neće graditi cestu do svakog kokošinjca, pritom misleći na Dubrovnik.

Potom se Franković osvrnuo i na projekt Pelješkog mosta.

-Da je samo taj projekt napravljen, puno je napravljeno. Gdje su vrtići, škole, dječja igrališta, energetske obnove, veliki infrastrukturni cestovni projekti diljem županije? Evo danas se nalazimo u Lazaretima, koje su značajnim dijelom obnovljene europskim sredstvima. Želimo li 18. travnja kaos, neznanje, nebrigu, vrijeđanje ili s druge strane želimo prosperitet, napredak, sigurnost, stabilnost, za našu djecu? Kad donosite odluku, mislite na sebe, na svoju djecu, na svoju obitelj, selo, općinu, grad, županiju, državu. Ovo jesu ideološki izbori, ali kad ideologija završi, trebaju početi djela. Izađite na izbore, pokažite snažni crveni karton Zoranu Milanoviću, SDP-u, dajmo zeleno svjetlo vladi Andreja Plenkovića i idemo naprijed u sigurnost, prosperitet i bolju budućnost cijelog juga Hrvatske i cijele domovine.

Medijima se potom obratio nositelj HDZ-ove liste u našoj izbornoj jedinici, Branko Bačić.

-Mi smo svjesni i uvjereni kako smo u protekla dva mandata Hrvatsku učinili boljom državom i da je hrvatsko društvo bolje nego je bilo prije osam godina. To govore sve relevantne međunarodne institucije i ekonomski pokazatelji koji prikazuju život u Hrvatskoj danas i u vrijeme SDP-a. Povećali smo prosječnu plaću za 60 %, mirovinu za 60%, minimalnu plaću za 104%. U međuvremenu kao što znate, naslijedili smo loš investicijski rejting, ali zahvaljujući dobrom i kvalitetnom upravljanju javnim financijama, došli smo na razinu najvišeg investicijskog rejtinga. To vam pokazuje koliko vas cijene i uvažavaju oni koji prate i ocjenjuju financijsko zdravlje jedne države. BDP je po glavi stanovnika bio 60 %, a sada smo došli na 75%. Rasli smo u društvu jedne Njemačke, Španjolske, Francuske, Italije, Švedske…na razini i brže od takvih država. Nema kutka u Hrvatskoj u kojem vlada ne ulaže sredstvima državnog proračuna i sredstvima EU. Spojili smo Dubrovnik Pelješkim mostom s maticom zemljom, gradimo u našoj županiji brojne luke i lučice, možemo napraviti renesansu na hrvatskoj obali.

Ono što je doista važno jest, kako će se 15. svibnja otvoriti ponuda za autocestu koja će biti od Rudina i Dola, preko Slanoga do Dubrovnika.

-Dubrovnik ćemo do 2030. spojiti s čvorom Metković. Radimo i druge brojne prometnice. Naglasio bi i energetsku obnovu OB Dubrovnik. Nema dijela gdje vlada nije intervenirala. Osnažili smo i položaj Grada Dubrovnika i to nas legitimira kao iznimno uspješnu vladu.

Bačić je na kraju svog izlaganja kazao kako će nastaviti s rastom plaća, dograditi škole, podignuti LNG terminal kao okosnicu energetske neovisnosti.

-Osigurat ćemo svakoj majci za dijete dodatnu godinu upisanog radnog staža, izradit ćemo obilaznicu Orebića i definirati trasu brze ceste te započeti realizaciju. Podignut ćemo i prosječnu hrvatsku mirovinu na 750 eura.

 

 

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *