Hrvatska naručuje lijek protiv korone, cijena je oko 2000 eura po bočici

339

Hrvatska nabavlja novi kombinirani lijek za liječenje covida-19, odlučilo se na sjednici Vlade, a određeno je da će ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić potpisati ugovora s proizvođačem F. Hoffmann – La Roche.

Očekuje se da će se lijek početi koristiti od 31. prosinca, a prema procjenama potrebno je oko 200 bočica mjesečno, od kojih, svaka bočica košta 15.501 kuna.

Naime, Europska komisija je u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu kombiniranog lijeka za liječenje covida, koji se sastoji od kasirivimaba i imdevimaba, svaka pojedina članica EU-a mora potpisati posebni ugovor s podružnicom kompanije Roche u zemlji isporuke.

Procjenu potrebe lijeka, na temelju epidemiološke situacije dao je ministar zdravstva, Vili Beroš, a to je oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje. Sredstva, konkretno 29,29 milijuna kuna s PDV-om, koliko je potrebno za devet mjeseci osigurana su u financijskom planu HZZO-a, naveo je ministar Beroš.

Vlada je na sjednici također odlučila donirati 305.922 doze cjepiva protiv covida najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX .

Globala suradnja i solidarnost ključne su za borbu protiv pandemije, naglasio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

 

jutarnji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *