INTERPOL STIGAO U DUBROVNIK! STOCK: ‘Hrvati mogu biti ponosni na rad njihove policije’

355

Danas je u Dubrovniku započeo trodnevni INTERPOL-ov Simpozij na kojem će se susresti eksperti iz područja kriminalističkih istraživanja kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzični eksperti iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva, eksperti iz područja međunarodne policijske suradnje zaduženi za pitanja krijumčarenja vatrenog oružja i predstavnici međunarodnih kompanija u području forenzične obrade oružja i streljiva kojem je prisustvovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

– Podsjetio bih da Hrvatska sljedeći mjesec obilježava 25 godina članstva u INTERPOL-u koji je postao svih ovih godina jedan od najvažnijih partera u međunarodnoj suradnji. Upravo smo otvorili Simpozij o kriminalistici i forenzici koji je ugostio više od 300 sudionika iz 70 zemalja svijeta. Jedna od većih konferencija ne samo ove vrste. Tijekom sljedećih dana oni će s predstavnicima kompanija koji rade u ovom području razmijeniti iskustva o najnovijim dostignućima u kriminalističkim istraživanjima ili forenzičkim obradama kriminaliteta vezanog uz vatreno oružje – kazao je Božinović. 

Također je naglasio kako vatreno oružje nije samo predmet kaznenih dijela s obzirom na nelegalno posjedovanje već predstavlja jednu opasnost za opću sigurnost. Za primjer je uzeo nedavni događaj u Las Vegasu gdje je naoružani pojedinac ubio 59 ljudi, a više od 500 ih ranio, te je kazao kako nas upravo takvi događaji moraju upozoravati da jaču suradnju.  

No, i kod građana Republike Hrvatske se može naći neki oblik vatrenog oružja. 

– Posjedovanje nelegalnog oružja u Hrvatskoj posljedica je zaostalog oružja iz Domovinskog rata, međutim Hrvatska je odmah krenula u preventivne aktivnosti i provela je jednu prema agenciji Ujedinjenih naroda za razvoj je jedna od najuspješnijih akcija u povijesti UN-a, koja se zove ‘Manje oružja, manje tragedija’. Prema našim podacima ona još uvijek traje- rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović. 

Skoro 60 tisuća komada oružja je na taj način predano te oko 20 milijuna streljiva. 

– Hrvatska je na ovom području izuzetno aktivna, a kao što smo mogli čuti, naš nacionalni ured u Zagrebu je jedan od najaktivnijih u svijetu, pogotovo kad uzmemo u obzir korištenje raspoloživih baza podataka – rekao je Božinović. 

– Samo ove godine 42 milijuna osoba je provjereno, 45 milijuna putničkih dokumenata, 23 milijuna vozila. Hrvatska policija je prva uvela i mobilni pristup Interpolovim bazama podataka. Nedavno smo uveli i schengenski informacijski sustav. Neka od naših rješenja su preuzeta i od strane drugih policija – rekao je Božinović.

Medijima se obratio i tajnik INTERPOL-a, Jurgen Stock.

– Hrvatska se nalazi među 10 zemalja koje najviše koriste naše sučelje za istragu vozila i putničkih dokumenata te je na taj način jedan od vodećih partnera Interpola, te je također bila i dio operacije koja se borila protiv krijumčarenja oružja – kazao je Strock. 

U akciju je bilo uključeno gotovo 7 800 policijskih službenika, provodila se u 23 zemlje, a kao ishod imala je 149 zapljena oružja. 

– To je bila značajna akcija čiji je rezultat zapljena opasnog vatrenog oružja i oduzimanja istog kriminalcima na ulicama. Zadovoljan sam podrškom koju pruža Hrvatska, a Hrvati mogu biti ponosni na rad njihove policije u svrhu sigurnosti samih građana – zaključio je Stock.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *