IVANA I MATIJA: Dizajniramo predmete pomoću 3D printera!

852

Ivana Tepšić i Matija Miloslavić imaju potpuno novu viziju umjetnosti, naime osnovali su obrt pod imenom Robot Hand Made, koji se bavi izradom dizajniranih predmeta pomoću 3D printera. Što je 3d printer, kako funkcionira i odakle im inspiracija?

Matija: Ukratko, 3D printer je robot koji od plastične niti (ili nekog drugog materijala) sloj po sloj izgradi željeni trodimenzionalni objekt. Najbitnije od svega je imati dobar dizajn koji je pogodan za printanje. Ukoliko robot ima dobre upute, napravit će ono što vi želite.

Ivana: Mi najčešće koristimo biorazgradivu plastiku koja se radi od šećerne trske ili kukuruza. Bitno je naglasiti da se za razliku od drugih plastika ova plastika u moru razgradi od 12 do 24 mjeseca. Također imamo i kompozitni filament bakra i drva koji nastaje mješanjem bioplastike i tih materijala, no moramo upgradati naše printere da bi se mogli uspješno koristiti njima.

Odakle vam uopće ideja i inspiracija za ovakvu vrstu umjetnosti? Nama laicima je ovo nešto sasvim novo.

Matija: Želja za prvim printerom javila se kad sam htio napraviti svoj prvi drone. Kupili smo kineski printer da bi mogao isprintati željene djelove te se igrati s njim. Tek nakon godinu-dvije odlučili smo ih kupiti još i pokrenuti vlastitu proizvodnju. Ova tehnologija nam je omogućila proizvodnju mehaničkih djelova, lampi, grasti…Sve što bi inače htjeli kupiti, a ne bi mogli naći ili bi bilo preskupo.

Ivana: Također smo bili zasićeni masovnom proizvodnjom te nedostatkom orignilanosti kod iste.

Kako ste podijelili poslove?

Ivana: Matija se bavi tehničkim i artističkim djelom izrade, tj 3d modeliranjem i dizajnom. Ja sam uglavnom zaslužna za post-obradu, tj pituravanje predmeta ako je to potrebno, prodaju i marketing. Do ideja što printati dolazimo zajedno.

Zanimalo nas je i koliko vremena iziskuje rad na jednom proizvodu, recimo na lampi?

Matija: Vrijeme printa ovisi o veličini i kompleksnosti. Na primjer za jednu mjesec lampu potrebno je 90 sati printa, dok se neke jednostavnije printaju kraće – po par sati. Nakon što se lampa isprinta potrebno je ugraditi kabel, grlo za sijalicu i zašarafit djelove.

Postoji li neki proizvod koji vam je posebno prirastao srcu?

Ivana: Svi proizvodi su nam jednako dragi, jer u svaki uložimo svoje vrijeme i kreativnost. Ali kad bi baš morala izdvojiti najdraži, odlučila bih se za mjesec lampu. Odličan je za dekoraciju prostora.

Ivana i Matija rekli su nam i gdje se vide u budućnosti.

Ivana : Planova nam ne nedostaje. Za slijedeću sezonu smo dobili ponudu u starom gradu da svojim proizvodima popunimo prostor koji već neko vrijeme stoji prazan. Javlja se mogućnost izrade privjesaka maskerona, orlanda, 3d reljefa starog grada, raznih lampi s motivima grada i slično… Do te ideje smo došli kad smo jedno popodne prošetali gradom i shvatili da su svi naši suveniri (čast iznimkama) uglavnom masovno proizvedeni te naručeni iz Kine. Također. jedna od ideja je zajedno s prijateljem otvorimo reciklažno dvorište gdje bi mogli donositi svoju plastiku te je razvrstavati, a zauzvrat dobiti neki print po želji ili novac. Na taj način bi htjeli motivirati ljude da budu ekološki osvješteni.

U moru copy paste suvenira, čini nam se kako je upravo ovakvo što nešto sasvim drugačije od već viđenog, nešto što Gradu treba. Radite li proizvode po narudžbi?

Matija: Po narudžbi radimo i dizajn i printanje. Komunikacija sa kupcem nam je jako bitna jer na taj način saznajemo što točno želi.

S obzirom da ovo nije jedina umjestnost u kojoj ste se našli, već oboje imate sluha pa ste se prepoznali i za Dj pultom, moramo pitati što vam je draže zajedno raditi?

Ivana: Haha..pa i ne sviramo baš u zadnje iskreno. Preokupili smo se sa sto drugih stvari koje nas ispunjaju i čine sretnima na dnevnoj bazi. Rekla bih da je sve stvar zajedničkih ideja i energija koje razmjenjujemo, isto vrijedi i za sviranje, a i ovaj posao koji radimo skupa

Koliku ljubav igra ulogu u cijeloj priči? Jeli teško radit s partnerom?

Prijateljstvo je najbitniji temelj svega, a posao ide super kad se međusobno guramo prema nekom zajedničkom cilju. Ne bih rekao da smo imali nekih problema ili nesuglasica oko posla, dosta ozbiljno pristupamo tome. Posao za posao, ljubav za ljubav ?

Nema boljeg kad se spoji ugodno s korisnim. Ivana, Matija, Dubrovnik Insider vam želi daljni uspjeh u svakoj sferi života. Za kraj samo nam recite, kako možemo doći do vaših proizvoda?

Do naših proizvoda možete doći putem facebook stranice ili instagrama, maila, pozivom na mobitel… Uglavnom sve informacije imaju na facebook stranici, a narudžbe uglavno dobivamo putem poruka. (iv)
Facebook : https://www.facebook.com/RobotHandMade/ Instagram : robot_hm

Rea Lucia Žuvela

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *