Kako odabrati 3D printer za početnike?

265

Do prije nekoliko godina bilo je nezamislivo ugraditi 3D printer u svoj dom, koštali su cijelo bogatstvo, a kvaliteta kreacija bila je prilično loša. U posljednjih nekoliko godina je 3D ispis  postao domaći hobi i tako 3D printeri za kućnu upotrebu, posebno najnoviji, mogu biti zadovoljavajući. 

Rad 3D printera je fascinantan. Dok udobno sjedite u fotelji, možete kreirati bilo koji trodimenzionalni model i promatrati proces ispisa. 

Kako zaista radi 3D printer?

Modeli za kućnu upotrebu obično koriste tehnologiju ispisa koja se zove Fused Deposition Modeling (skraćeno FDM). Koristi se filament izrađen od materijala po vašem izboru koji se zagrijava, kako bi se stvorio 3D model. 

Fdm 3d printeri su najrašireniji uglavnom među manje iskusnim korisnicima, također i zato što su najlakši za korištenje. Tako je fdm 3d printer i najrašireniji u kućnim okruženjima.

Minimalna debljina sloja

S druge strane, jako su bitne dimenzije tiska, odnosno sposobnost 3D printera da stvara manje-više velike objekte. Domaći modeli su u tom pogledu prilično ograničeni zbog ukupne veličine strukture: obično, neprofesionalni proizvodi mogu dati otiske predmeta koji su široki oko 20 cm, visoki i duboki, koji dosežu i do oko 40 cm. 

Da biste odabrali savršenu debljinu stijenke za svoj dizajn, morate uzeti u obzir tri stvari: svrhu dizajna, estetske ciljeve i fizički proces 3D ispisa. Minimalna debljina sloja varira ovisno o vrsti 3D printera. U mnogim slučajevima proizvođači 3D printera nude vodiče za dizajn s preporukama za debljinu sloja na temelju testova provedenih na određenim modelima printera.

FDM 3D printeri i preporučena debljina sloja također može varirati ovisno o veličini korištene mlaznice. Na primjer, ako koristite mlaznicu od 0,4 mm, minimalna debljina stijenke mora biti djeljiva s 0,4. 

S kojim materijalima radi 3D printer?

Materijali koji se koriste u 3D ispisu mijenjaju se u skladu s novim otkrićima i inovacijama. Danas postoji mnogo različitih materijala koje mogu koristiti 3D printeri, dostupni u različitim oblicima (prašak, filamenti, palete, granule, smole itd.) koji se razlikuju ovisno o namjeni. 

Vrlo često se koristi plastični materijal (najlon) u procesu sinteriranog 3D ispisa ili kao filament u procesu FDM printa. 

ABS (akrilonitril butadien stiren) također se široko koristi, posebno za proizvodnju tvrdih i otpornih predmeta. Može se reciklirati, nije biorazgradiv.

Metalni materijali – čelik, je jedan od najčešće korištenih metalnih materijala. Koristi se u procesima sinteriranja ili lijevanja, srebrne je boje, ali se može premazati drugim materijalima za dobivanje zlatnih ili brončanih tonova. Zlato i srebro također se često koriste u 3D printanju, tako i titan.

Trenutno najčešće korišteni materijali za hranu su čokolada i šećer, od kojih se izrađuju posebni ukrasi na kolačima i desertima. 

Značajke 3D printera

3d printeri imaju različite značajke, ovisi o modelu. Je li 3d pisač potpuno otvorenog koda s funkcijom ispisa ili je 3D pisač s funkcijom za nastavak, ima proizvodnu ploču, možda tražilicu, automatsko izravnavanje, brzo zagrijavanje, ležište za magnetni ispis, verziju za nadogradnju, tiha matična ploča, rezervno napajanje, mogučnost fotografija, brza instalacija i slično. Dakle, prema vašim potrebama, koji 3d printeri su najbolji? 

Možda vam je azurefilm.hr može pomoći?

 

PROMO

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *