IZBORI DRUGAČIJI ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

586

Birališta se u nedjelju, 5. srpnja, otvaraju u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati. Da biste provjerili gdje uopće glasate, svoje podatke možete provjeriti uvidom u Registar birača dostupan na stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske provjerom putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

Na izbore obavezno ponesite osobnu iskaznicu kako bi se mogao utvrditi vaš identitet i da biste mogli pristupiti glasanju. Dobit ćete glasački listić (ovaj puta to će biti svojevrsna “plahta” zbog toga što je puno lista), a glasa se za liste izborne jedinice navedene na tom glasačkom listiću.

Možete glasati samo za listu, samo za kandidata ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalni glas znači da smatrate da ta osoba mora ući u Sabor.

Međutim, ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružiti kandidata s neke druge liste. Naime, u tom slučaju računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu.

Možete zaokružiti samo listu. Naravno, možete zaokružiti samo jednu listu jer, ako ih zaokružite više, listić će biti nevažeći.

Možete zaokružiti i samo kandidata s neke liste, a to automatski znači i da ste glas dali toj listi te je listić važeći.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće.

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

– Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

– Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

– U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

– Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zavorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati.

srednja.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *