Izložba dječjih crteža “Siguran dom je jedini pravi dom”

151

U petak, 13. svibnja u osnovnim školama diljem Dubrovačko-neretvanske županije postavljene su izložbe dječjih crteža pod nazivom „Siguran dom je jedini pravi dom“. Izložbe su organizirane ususret Danu obitelji, kako bi se prigodno obilježio dječjim viđenjima obitelji i obiteljskih vrijednosti. Maštovitost i šarolikost dječjih radova iznjedrila je prekrasne izložbe, na ponos učitelja, ravnatelja škola i roditelja.  

Aktivnost je održana u sklopu projekta „Josipov dom – Osiguravanje sustava podrška za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“, koji se provodi od veljače 2021. godine. Javna kampanja u svrhu podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja uključuje razne ciljne skupine, pa tako i djecu. Nasilje u obitelji, koje god vrste bilo i nad kojim god članom obitelji, ostavlja trajne posljedice na dijete. Obitelj je mjesto gdje bi se djeca trebala osjećati voljeno i sigurno, a sretno djetinjstvo je ono što svako dijete zaslužuje.

U kampanju protiv nasilja u obitelji, na ovaj način, uključile su se: OŠ Ivana Gundulića, OŠ Mokošica, OŠ Cavtat, OŠ Slano, OŠ Ston, OŠ Orebić, OŠ Stjepana Radića (Metković), OŠ Petra Kanavelića (Korčula), OŠ Ivana Gundulića – Područna škola Luka Šipanska (Šipan) i OŠ Mljet (Babino polje), a sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda. Izloženi radovi bit će i dio kataloga, koji će se dostaviti svim školama sudionicama. Virtualna izložba trajno će se postaviti na web stranici projekta www.sigurnakuca-dnz.hr

Dubrovačko-neretvanska županija, uz potporu Caritasa Dubrovačke biskupije kao projektnog

partnera te Regionalne agencije DUNEA, kao stručne pomoći, provodi projekt

„Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“.

Osim buduće uspostave trajnog skloništa i skrbi izvan vlastite obitelji, aktivnosti EU projekta „Josipov dom“ obuhvaćaju pružanje usluga savjetovanja i pomaganja, osnaživanja i motiviranja te pružanja podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji koje mogu biti i žene s invaliditetom.

Projektno djelovanje uključuje i jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te aktivnosti vezane uz podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji i negativnim posljedicama obiteljskog nasilja.

Projekt traje do kolovoza 2023., a njegova ukupna vrijednost je 11,7 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% bespovratnih sredstava iz proračuna Republike Hrvatske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *