JADRAN BARAČ: “Gradonačelnik i njegovi suradnici ne razumiju funkcioniranje pravne države”!

260

Vezano za informacije objavljene u dijelu medija o previranju u trgovačkom društvu Libertas – Dubrovnik d.o.o. osjećamo se dužnim iznijeti svoj stav o tim događajima.

Prema objavljenim materijalima vidljivo je da se radi o sukobu uprave i radnika proisteklom iz tendencije uprave da se trošak i odgovornost zbog kvara autobusa prebaci isključivo na teret vozačice  i djelatnika tehničke službe.

Pitanje odgovornosti za štetu na sredstvima za rad među ostalim je regulirano Zakonom o radu. Prema dostupnim informacijama očito postupak utvrđivanja odgovornosti nije proveden u skladu sa Zakonom o radu. Odnosno, da je temeljito proveden, vjerojatno ne bi došlo do spontanog okupljanja dijela radnika u cilju podrške kolegici.

Nadalje, traženje intervencije policije radi spontanog okupljanja dijela radnika predstavlja nedopustiv način rješavanja ponekad suprotstavljenih interesa radnika i poslodavaca. Sva sreća da su u ovom slučaju službene osobe policijske uprave odmah ocijenile kako se ne radi o narušavanju pravnog poretka koji zahtjeva njihovu intervenciju.

Gradonačelnik i njegovi suradnici ne razumiju funkcioniranje pravne države, odnosno sustava koji regulira odnose u lokalnoj upravi i samoupravi te radne odnose.  Još uvijek nismo policijska država i naš pravni sustav omogućava normalno rješavanje problema bez prijetnji. Događanja u Libertasu predstavljaju nedopustiva zastrašivanja, prijetnje i prinude (izjava gradonačelnika da su radnici organizirani od strane „nekakvih protivnika gradskih vlasti“ te da mogu napustiti tvrtku ukoliko su nezadovoljni, da se protive uvođenju reda u firmu itd.) što su tipične metode nedozvoljenog pritiska  kojima je Gradonačelnik već iskazao sklonost u ranijim kontaktima s gradskim ugostiteljima i taksistima. Zahtjev za intervencijom policije u Libertasu asocira na tridesete godine prošlog stoljeća u SAD-u kada su poslodavci u dogovoru s gradonačelnicima koristili policijske snage u suzbijanju radničkih nezadovoljstava. Nadamo se da ne idemo u tom pravcu.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *