Jedinstvenom izložbom Dubrovnik i Lopud upozoravaju na budućnost mora i oceana

30

Izložbom Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke predstavit će se sedamnaest umjetnika čija prepoznatljiva djela istražuju kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografiju i skulpturu. Izložbu u organizaciji TBA21-Academy otvorit će gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik,  4. srpnja u 20:00 sati te ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu, 6. srpnja.

Izložbu će pratiti i simpozij “Povratak moru” koji će se održati u srijedu, 4. srpnja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u petak, 6. srpnja, u samostanu Gospe od Špilice na Lopudu. Simpozij spaja umjetnike čija će djela biti predstavljena u okviru izložbe, uključujući i prominentne osobe s Jadrana koji posebnu brigu posvećuju oceanskim ekosustavima i lokalnim zajednicama.

Pitanja koja se tiču oceana mogu se činiti neshvatljivima i nerješivima zbog njihovih razmjera ili složenosti. Pozivajući stručnjake iz širokog spektra disciplina i širu javnost, TBA21-Academy kroz ovu izložbu i prateći simpozij nastoji stvoriti sustav znanja kako bi zajedničkim snagama omogućili radikalno drugačiju budućnost našeg planeta. Dubrovnik i Lopud, čiji su stanovnici redovito svjedočili ljudskim utjecajima na Jadransko more, djelovali su kao pravo odredište za ovu izložbu“, izjavio je Markus Reyman, ravnatelj TBA21-Academy.

Izložbom na Lopudu obilježit će se i dugo očekivano otvorenje samostana Gospe od Špilice koji nakon dugih 18 godina radova na restauriranju i obnovi postaje nov i dinamičan prostor za konferencije, odmor i okupljanja.

Lopud već više od deset godina predstavlja mjesto istraživanja i razvoja TBA21, mjesto okupljanja umjetnika, mislioca, znanstvenika i kreatora politike iz cijeloga svijeta kako bismo zajednički pronašli rješenja za najhitnije probleme našeg vremena. Ne mogu zamisliti bolje i ljepše mjesto održavanja izložbe“, poručila je Francesca von Habsburg predsjednica TBA21-Academy čija ljubav prema Hrvatskoj i umjetnosti seže sve od 1994. godine.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *