JELICA I NADA PRESUDILE HRVATIMA S KOJIMA SU BILE U PODRUMU

785

Jednako stravični kao pijani četnici koji su u danima pada Vukovara ubijali sve što ima veze s hrvatskim rodom, bili su pojedini vukovarski Srbi koji su okupaciju doživjeli kao oslobođenje.

Dojučerašnji prijatelji i poznanici, preko noći su postali ljuti neprijatelji svojim susjedima Hrvatima s kojima su dijelili jednaku patnju i strah, iščekujući kraj rata po skloništima u kojima su, također, bili zajedno.

Dijelili su sve. Hranu, deke, lijekove… Dijelili su brige zbog činjenice da kada izađu iz podruma njihovih stanova i kuća više neće biti i da općenito – više ništa neće biti isto. Upravo iz tog razloga, Hrvati niti na trenutak nisu posumnjali da bi ih njihovi susjedi i prijatelji Srbi mogli ugroziti na bilo koji način, a o tome da su ih bili spremni gledati kako umiru – nisu mogli ni sanjati.

Jedan od video zapisa pada Vukovara već godinama intrigira javnost i to upravo zato jer se jasno vidi kako dvije žene, koje su netom izašle iz podruma u kojem su bile zajedno s Hrvatima, četnicima odaju imena svojih hrvatskih susjeda, iako znaju da ih time osuđuju na smrt.

Plavokosa Jelica Janković uznemireno nabraja „Došen, Molnar, Dane, Korač Ivan koji me napao što sam Srpkinja“, a tamnokosa Nada Todorović (7:17) nadovezuje se riječima „tog Korača objesite pred Olajnicom da visi“.

Svi Hrvati čija su imena izgovorile ove dvije žene, ubijeni su. Osim Ivana Korača koji se sigurne smrti spasio odlaskom u proboj, iako je u tom pokušaju zarobljen i odveden u logor. Korač danas kao časnički namjesnik i 80 %-tni HRVI živi u Crikvenici, a za naš portal prisjetio se Jelice Janković:

„Ona je bila moja susjeda. Pouzdano znam da joj ništa nije nedostajalo u skloništu. Nakon rata u Vukovaru se zaposlila u gruntovnici, a zatim se odselila u Švicarsku. Mislim da je tamo i umrla“, izjavio je jedini koji je preživio Jeličinu prozivku.

Korač dodaje i kako je Jelica iza sebe ostavila stan u Vukovaru u kojem danas živi i radi njezina kći:

„Nitko je ne dira, normalno živi i radi. Susrećemo se kada ja posjetim Vukovar, ali se ne pozdravljamo. Mislim da joj je dovoljno to što joj nitko ne predbacuje“, kaže Ivan Korač koji za drugu ženu, također susjedu iz zgrade, Nadu Todorović, pouzdano zna da živi u Srbiji.

Mnogi i danas u Vukovaru

O činjenici da su se „dobri susjedi“ pretvorili u monstrume, svjedoči i ovo svjedočanstvo našeg sugovornika:

„U proboju me zarobio moj susjed Slavko s petog kata. Nije imao milosti, pa sam zbog toga na devet mjeseci završio u Šidu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. A u Sremskoj Mitrovici nam je na raspoznavanje došao Mitić Milan, također moj susjed. Ništa nije učinio za nas, samo nas je gledao… On isto i dalje živi ovdje“, kazao je Korač koji tvrdi da Peđa koji ih je također prokazivao četnicima, a koji se spominje u videu, danas živi u Borovu.

Jelice Janković sjeća se i vukovarski branitelj Damir Maduna:

“Izdala je one koji su je hranili”

„Kako se ne bih sjećao. Hranili smo je tri mjeseca u atomskom skloništu na Olajnici, nitko joj nije rekao niti jednu lošu riječ. Na kraju je izdala one koji su je ta tri mjeseca hranili. Jedva je dočekala ‘oslobodioce’ da upre prstom u one koji su je čuvali“, i danas je ljut Maduna.

Ivana Korača smo za kraj upitali kako bi se osjećao da je Jelica Janković danas živa i da je sretne na ulici:

(smijeh) „Ne znam, zaista nikada nisam razmišljao o tome. Općenito nastojim ne razmišljati o tome. Čak i u Vukovaru mogu biti najviše pet dana. Volim svoj grad, ali to je sada depresivan grad pun teške priče koja se često svodi na rasprave o invalidnosti i mirovini. Naravno, takve priče uvijek započinju upravo oni koji rat nisu ni primirisali“, zaključuje Korač. Jelica i Nada prokazuju svoje hrvatske susjede na 7:17, a video možete pogledati ovdje.

Croativ.online

 


 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *