Kod Molunta uzapćena albanska ribarica

410

U ponedjeljak, 12. srpnja 2021. godine, u 09,42 sati, praćenjem tehničkih sustava za nadzor morskog prostora odnosno državne granice na moru, policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su, na poziciji 42°08’51”N i 18°22’42”E, južno od mjesta Molunat, ulazak u isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ribarskog plovila imena AUCLA, zastave Republike Albanije pri čemu se plovilo kretalo brzinom od 2,5 čvora što je ukazivalo na mogućnost obavljanja gospodarskog ribolova, a što je, za plovila trećih zemalja, zabranjeno.

Na mjesto događaja odmah je upućeno policijsko plovilo na koje se ukrcao ribarski inspektor Ministarstva poljoprivrede i s kojim je obavljena izvanredna zajednička aktivnost kroz rad Područne jedinice koordinacije Dubrovnik.

U 12,25 sati, dok se albanska ribarica nalazila 3,13 NM unutar isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske, izvršen je prekrcaj dva policijska službenika i ribarskog inspektora u cilju sprovođenja ribarice u Dubrovnik i daljnje postupanje u smislu pokretanja prekršajnog postupka radi povrede Zakona o morskom ribarstvu.

Općinski sud je kaznio zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6.000,00 kuna ali je isti morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258,00 kn.

Nakon uplate navedene kazne albanska ribarica je tijekom popodnevnih sati, 13. srpnja 2021. godine napustila hrvatski morski prostor.

Ovaj događaj primjer je zajedničkog rada, u ovom slučaju policije i ribarskih inspektora, usmjerenog na zaštitu ne samo morskog prostora pod punom suverenošću Republike Hrvatske već i prostora isključivog gospodarskog pojasa u kojem Republika Hrvatska štiti sva svoja prava propisana Pomorskim zakonikom i Zakonom o morskom ribarstvu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *