KOLUMNA DR. SANDI TEŠANOVIĆ: MOŽE LI HRANA UTJECATI NA VAŠU ŠTITNJAČU?

1748

Imate li problema sa štitnjačom?—Može li nam hrana u tome pomoći? Ima li ona utjecaj na njenu funkciju?

Evo odgovora.

Činjenica je da se hipotireoza, znači slabiji rad štitnjače- ne može izliječiti. Niti lijekovima, niti hranom. Uzimanjem sintetskih hormona štitnjače vraćamo nivo hormona štitnjače u krvi na normalne vrijednosti i tako normaliziramo metabolizam cijelog tijela.

Ipak preferiranje određene vrste hrane može pomoći vašoj štitnjači-u smislu boljeg kliničkog statusa, subjektivnog osjećanja i smanjene potrebe za sve većom dozom nadomjesnog hormona.

Evo par namirnica koje se smatraju dobre za rad štitnjače:

RIBA- Riba je sva, posebno losos, bogata vitaminom D. Posljednje vrijeme otkrivaju se dosad nepoznate funkcije i uloga ovog vitamina u fiziologiji čovjeka. Dokazane su snižene vrijednosti vitamina D i povišen titar antitijela u krvi  pacijenata sa Hashimotovom bolesti. Zato dolazi do progresije upale štitnjače , a time i do njenog slabijeg rada.

Ako ne volite ribu-izvrstan izvor D vitamina su mlijeko i jaja, ali i suplementi vitamina D.

BRAZILSKI ORAŠČIĆ- On je posebno bogata elementom selenom koji se u tragu nalazi u našem organizmu, ali je u visokoj koncentraciji u štitnjači gdje sudjeluje u produkciji hormona štitnjače i ima protuupalni učinak.

BIJELI GRAH- namirnica koja u samo 1 šalici ima dovoljnu količinu željeza – sastavnog dijela mnogih enzima , pa tako i onih odgovornih za sintezu hormona štitnjače.

A NA KOJE BI NAMIRNICE TREBALO PRIPAZITI??

SOJA- poznato je da soja sadrži izoflavone koji interferiraju sa jodom koji je ključni sastojak molekule hormona štitnjače- te tako ometaju sintezu T3 i T4.

KUPUS, BROKULA, CVJETAČA—povrće bogato enzimima tzv. Goitrogenima. Ti enzimi interferiraju sa produkcijom T3 i T4, ali kuhanjem povrća, oni se inaktiviraju, pa su kuhane namirnice sigurne.

GLUTEN- Mnogi pacijenti pitaju“Smijemo li jesti gluten?“

Gluten free-dijeta nema opravdanja za sve pacijente sa hipotireozom. Međutim, hrana bogata glutenom može inducirati upalu, a time stimulirati aktivaciju antitijela na štitnjaču.

Osim toga osobe sa hipotireozom mogu imati i pridruženu glutensku enteropatiju( cca 1 od 100 oboljelih od hipotireoze) ..na koju svakako moramo misliti.

Ukoliko imate probleme sa štitnjačom, a ne osjećate fit- ako dominira umor, intolerancija napora, nadutost-uz izvrsne laboratorijske nalaze- izostavite gluten 4-5 tjedana i ukoliko bude znatnog subjektivnog poboljšanja razmislite o nastavku takve prehrane dalje..

SOL- Dovoljno joda će unijeti u organizam svi pacijenti koji koriste jodiranu sol, te nema potrebe za posebnim nadomjestkom joda, kod pacijenata sa bolestima štitnjače.

Zaključno- hrana nas neće izliječiti, ali će pravilan odabir zaštititi našu štitnjaču i uz redovne liječničke kontrole, supstituciju hormonima, vitaminima i mineralima- osigurat nam ugodan i zdrav život.

Doc.dr.sc. Sanda Tešanović, dr.med.

Endokrinolog i dijabetolog

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *