Imate li problema sa štitnjačom?—Može li nam hrana u tome pomoći? Ima li ona utjecaj na njenu funkciju?
Evo odgovora.
Činjenica je da se hipotireoza, znači slabiji rad štitnjače- ne može izliječiti. Niti lijekovima, niti hranom. Uzimanjem sintetskih hormona štitnjače vraćamo nivo hormona štitnjače u krvi na normalne vrijednosti i tako normaliziramo metabolizam cijelog tijela.
Ipak preferiranje određene vrste hrane može pomoći vašoj štitnjači-u smislu boljeg kliničkog statusa, subjektivnog osjećanja i smanjene potrebe za sve većom dozom nadomjesnog hormona.
Evo par namirnica koje se smatraju dobre za rad štitnjače:
RIBA- Riba je sva, posebno losos, bogata vitaminom D. Posljednje vrijeme otkrivaju se dosad nepoznate funkcije i uloga ovog vitamina u fiziologiji čovjeka. Dokazane su snižene vrijednosti vitamina D i povišen titar antitijela u krvi pacijenata sa Hashimotovom bolesti. Zato dolazi do progresije upale štitnjače , a time i do njenog slabijeg rada.
Ako ne volite ribu-izvrstan izvor D vitamina su mlijeko i jaja, ali i suplementi vitamina D.
BRAZILSKI ORAŠČIĆ- On je posebno bogata elementom selenom koji se u tragu nalazi u našem organizmu, ali je u visokoj koncentraciji u štitnjači gdje sudjeluje u produkciji hormona štitnjače i ima protuupalni učinak.
BIJELI GRAH- namirnica koja u samo 1 šalici ima dovoljnu količinu željeza – sastavnog dijela mnogih enzima , pa tako i onih odgovornih za sintezu hormona štitnjače.
A NA KOJE BI NAMIRNICE TREBALO PRIPAZITI??
SOJA- poznato je da soja sadrži izoflavone koji interferiraju sa jodom koji je ključni sastojak molekule hormona štitnjače- te tako ometaju sintezu T3 i T4.
KUPUS, BROKULA, CVJETAČA—povrće bogato enzimima tzv. Goitrogenima. Ti enzimi interferiraju sa produkcijom T3 i T4, ali kuhanjem povrća, oni se inaktiviraju, pa su kuhane namirnice sigurne.
GLUTEN- Mnogi pacijenti pitaju“Smijemo li jesti gluten?“
Gluten free-dijeta nema opravdanja za sve pacijente sa hipotireozom. Međutim, hrana bogata glutenom može inducirati upalu, a time stimulirati aktivaciju antitijela na štitnjaču.
Osim toga osobe sa hipotireozom mogu imati i pridruženu glutensku enteropatiju( cca 1 od 100 oboljelih od hipotireoze) ..na koju svakako moramo misliti.
Ukoliko imate probleme sa štitnjačom, a ne osjećate fit- ako dominira umor, intolerancija napora, nadutost-uz izvrsne laboratorijske nalaze- izostavite gluten 4-5 tjedana i ukoliko bude znatnog subjektivnog poboljšanja razmislite o nastavku takve prehrane dalje..
SOL- Dovoljno joda će unijeti u organizam svi pacijenti koji koriste jodiranu sol, te nema potrebe za posebnim nadomjestkom joda, kod pacijenata sa bolestima štitnjače.
Zaključno- hrana nas neće izliječiti, ali će pravilan odabir zaštititi našu štitnjaču i uz redovne liječničke kontrole, supstituciju hormonima, vitaminima i mineralima- osigurat nam ugodan i zdrav život.
Doc.dr.sc. Sanda Tešanović, dr.med.
Endokrinolog i dijabetolog