Komemoracija za dubrovačku i hrvatsku divu Mariju Kohn

663

Nakon teške bolesti, u 84. godini života preminula je velika Marija Kohn, istinska legenda hrvatskog i dubrovačkog glumišta. Komemoraciju za glumačku legendu koja je obilježila festivalska desetljeća, Dubrovačke ljetne igre održat će u atriju palače Sponza, u Dubrovniku u četvrtak, 19. srpnja u 20 sati.

Marija Kohn rođena je na Lopudu 1934. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1956. Članicom ansambla Dramskoga kazališta Gavella bila je od 1957., a kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima. Bila je članicom Satiričkoga kazališta Kerempuh od 1987. do 1990., a potom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu do odlaska u mirovinu 1999. godine. Ostvarila je niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957.) F. Hanžekovića bila je nagrađena Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu. 1999. godine dodijeljena joj je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2014. i Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Marija Kohn najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdesetak filmova te gotovo dvadeset uloga u televizijskim dramama i serijama.

Neke od antologijskih uloga ostvarila je upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je nastupala od 1954. do 2010. godine. Prva je bila uloga Mare u Robinji Hanibala Lucića u režiji Branka Gavelle. Ulogu Antigone ostvarila je 1959. godine u režiji Koste Spaića na maloj sceni Igara u Kneževom dvoru, a legendarna je bila kao Pavle u Vojnovićevom Sutonu u režiji Koste Spaića koju je igrala u Sponzi od 1965. do 1970. godine. Od 1967. do 1970. godine igrala je Idu u Na taraci Iva Vojnovića u Gundulićevom ljetnikovcu u Gružu u Spaićevoj obnovi čuvene Gavelline režije. Varivu je igrala u Držićevom Skupu u režiji Koste Spaića od 1986. do 1989. u parku Muzičke škole. Od 1999. do 2003. godine igra gospođu Maru u Dubrovačkoj trilogiji u režiji Joška Juvančića. Posljednju ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvarila je kao gospođa Klara u Na taraci Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića 2009. i 2010. godine. Svekolikim umjetničkim djelovanjem bila je uzor i inspiracija generacijama hrvatskih umjetnika.

Sve se ružno izbrisalo i samo su lijepi trenuci ostali. I mojih četrdeset osam godina festivalske prisutnosti i rada; sama ljepota, ljepota teatarska i ljepota rada… ljepota življenja – kako god hoćete“, kazala je Marija Kohn u Plavim razgovorima 1999. godine. Hvala njoj za svu ljepotu koju je stvarala i dijelila s festivalskom publikom.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *