Uskoro kazne do 10 tisuća kuna za nepropisno odlaganje otpada

215

Komunalni redari uskoro će moći legitimirati građane koje zateknu prilikom nepropisnog odlaganja otpada, odredba je ovo koja je dio Zakona o održivom gospodarenju otpadom prema kojem će ubuduće komunalni redari imati ovlast od građana zatražiti osobnu iskaznicu ukoliko ih uhvate pri nepropisnom odlaganju otpada. Cilj prijedloga je zaustaviti ostavljanja otpada na divljim odlagalištima, što je do sada bila praksa, koju su ignorirali i komunalni redari budući da po tome pitanju nisu mogli ništa učiniti u nedostatku ovlasti.

Komunalni redari od sada će asistenciju moći zatražiti od policije, a divlja odlagališta jedna su od sve intenzivnijih pojava koje valja sanirati. Upravo zato Ministarstvo energetike i zaštite okoliša odlučilo se na suradnju s lokalnom zajednicom. Komunalni redari nadgledati će odlagališta i uklanjanje otpada te se baviti pisanjem kazni i prekršajnih naloga, dok će lokalne uprave propisati visinu kazni.

Do sada su kazne plaćali vlasnici zemljišta, ali komunalni redari po novome će dobiti mogućnost kažnjavanja onih koje ulove u nepropisnom odlaganju otpada a vlasnicima prijete kazne zbog nepropisno odložene šute na vlastitom zemljištu. Bit će kažnjavani i posrednici u trgovanju otpadom, a kazne će iznositi od tri do 10 tisuća kuna.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *