KORONAVIRUS: U Hrvatskoj pad od 35% zaraženih, Njemačka veći dio Hrvatske skinula s liste rizičnih područja

576

Jučer smo imali manje od 100 novozaraženih koronavirusom, točnije 88 novih slučajeva. Umrlo je 11-ero ljudi. U usporedbi s prvih pet dana prošlog tjedna, novozaraženih je gotovo 600 manje, što je pad od 35 posto. Nacionalni stožer nove će podatke objaviti u 11 sati.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da će svi koji su se cijepili protiv COVID-a biti upisani u Središnji registar cijepljenih osoba te će u najkraćem roku dobiti COVID potvrdu, što će im olakšati kretanje unutar Europske unije. Oni koji su se cijepili i o tome imaju potvrdu i cjepni karton, a nisu još upisani u registar, trebaju se javiti obiteljskom liječniku.

Njemačka je velike dijelove Hrvatske skinula s liste rizičnih područja

Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Splitsko-dalmatinska više ne važe kao epidemiološki rizična područja, priopćio je Institut Robert Koch. To znači da za one koji iz ovih dijelova Hrvatske putuju u Njemačku više ne vrijede obveze prethodne digitalne prijave, predočenja negativnog testa ili karantene. Negativni koronatest i dalje je obavezan za ulazak u Njemačku zračnim putem.

Za one koji dolaze iz ostatka Hrvatske i dalje vrijedi obveza shodno pravilima o putnicima iz rizičnih područja a to znači prethodnu digitalnu prijavu, negativni test kod ulaska u zemlju ili obveza karantena sve do predočenja negativnog testa nakon dolaska u Njemačku.

Hrvatske donacije cjepiva susjedima

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je počela isporuka donacije od 50 tisuća doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovo. Donacija će se isporučivati četiri dana, do 7. lipnja, a ukupno sadrži 50.000 doza cjepiva, od čega je 30.000 doza namijenjeno za BIH.

Od 30 000 doza AstraZenecina cjepiva koje se šalje u BiH, 15.000 doza namijenjeno je za Univerzitetsku Kliničku bolnicu u Mostaru, a ostalih 15.000 doza za odgovarajuće zdravstvene ustanove u BIH. Po deset tisuća doza cjepiva Hrvatska šalje Crnoj Gori i Republici Kosovu.

HRT

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *