KRATKA I NOSTALGIČNA PRIČA O ROZULINU

757

Kad pogledamo neke stare crno-bijele fotografije Grada, uhvati nas neka nostalgija. Poželimo bar na trenutak biti djelićem tih „nevinijih“ vremena. Po nekim Facebook grupama imamo priliku uživati u tom nekadašnjem dobu, a pogledi često odlete na ljude, parove ili pojedince kako šetaju Stradunom. Elegancija, klobuci, rukavice, tako se nekad izlazilo na najljepšu dubrovačku ulicu.

Ne znam za vas, ali mene mirisi često vrate u prošlost. Dok gledam te slike, osjećam miris suhih smokava, prikala i rozulina. Rozulin ili piće od ružinih latica činile su dubrovačke gospođe i nazdravljale u svim važnim prigodama, a i kad god bi im netko došao u vizitu. Danas se rozulin ne pravi često, a i sve teže je naći malu mirisnu ružu koja je cvjetala u đardinima dubrovačkih gospara. Zanimljivost vezana uz tu kraljicu cvijeća jest da su u Republici, Dubrovčani i dio danka Osmanskom carstvu plaćali u rozulinu i ovoj biljci.

Kako možete i vi napraviti cijenjeni rozulin? Nemojte zaboraviti u svibnju i lipnju prvo nabaviti latice ruže stolisnice ili centifolie. Tada u staklenku stavljajte red latica, red cukara sve dok se staklenka ne napuni. Neka na vrhu bude sloj cukara, pa sa staklenkom nekih 40-tak dana na sunce da se cukar otopi i prožmu sastojci. Potom procijedite i dodajte lozu.

Par kapi rozulina Dubrovčani stavljaju i u uskršnje pince. Nazdravlje vam!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *