KRISTIĆ: Hoće li Stradun u sezoni ostati pretovarna zona?

228

Gradski vijećnik Maro Kristić uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je u drugoj polovini prošle godine jednostrano raskinut ugovor s privatnim koncesionarima koji svoja prava dokazuju na sudu, posao opskrbe Grada povjeren je gradskoj tvrtci Sanitat. Prostor pretovarne zone je još tada uređen, ozelenjen i doveden u stanje koliko toliko primjereno poziciji na kojoj se ista nalazi na samom ulazu u Grad sa Ploča. Tom prigodom je najavljeno kako će Sanitat žurno pokrenuti javnu nabavu za nabavku elektrovučnih vozila koja će služiti za opskrbu stanovnika i poduzetnika koji žive i posluju u Gradu, ali i kako će se kupiti i jedno vozilo za prevoz slabo pokretnih i nepokretnih stanovnika unutar zidina.
Osim navedenog Sanitat se obvezao i zaposliti određeni broj ljudi koji će raditi na poslovima opskrbe. O svemu navedenom jako je malo dostupnih informacija, a turistička sezona je pred vratima. Svi znamo koliko dobro organizirana i pravodobna opskrba znači za funkcioniranje središta društvenog i poslovnog života našeg Grada u ljetnim mjesecima i kakav kolaps može nastati ukoliko se ona na vrijeme ne riješi.
Ukoliko Sanitat ne uspije na vrijeme osigurati opremu i ljude koji će raditi ovaj posao, Grad će se vjerojatno morati opskrbljivati na način da će veliki broj gospodarskih vozila dolaziti na sami Stradun, što je u potpunoj suprotnosti s intencijom odluke koja je imala za cilj sačuvati najvrijednije kulturno blago koje imamo od neprimjerenog korištenja i devastacije pa je opravdana zabrinutost i onih čiji je život i poslovanje bez ovih usluga značajno otežan, ali i općenito svih građana koji znaju koliko štete mogu nanijeti vozila pod teretom koja će ukoliko se na vrijeme ne realizira zamišljeni model opskrbe ulaziti na Stradun iz dana u dan tijekom cijele turističke sezone.
Osim štete koju će nanositi vozila i ružne slike koju će to ostavljati biti će jako teško održavati i čistoću Straduna i zadržati higijenske standarde. Sukladno javno dostupnim podacima sa službene web stranice društva Sanitat postupak nabave elektrovučnih vozila planira se pokrenuti u ovom mjesecu pa se postavlja logično pitanje zašto tek sada i iz kojeg razloga se toliko čekalo kada se zna koliki je do sada izazov predstavljala opskrba Grada i koliko problema i štete možemo imati ako se pripremne radnje ne obave na vrijeme, a po svemu sudeći neće.
Prema svemu onome što možemo vidjeti, a najbolji primjeri su tek započeta kontroverzna obnova Place u Gružu i nedovoljno brza i loše pripremljena reakcija na preuzimanje zahtjevnog posla ospkrbe Grada, čini se da se Sanitat nije u stanju dovoljno stručno i kvalitetno nositi s ovim izazovima s obzirom da je njihova primarna djelatnost uz s vremenom preuzete poslove oko organizacije i naplate parkiranja dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, a već tu imamo dovoljno problema koji se pojavljuju i koje treba brže i učinkovitije rješavati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *