KRISTIĆ O LAPADSKOJ OBALI: Ako nikakvi problemi ne postoje, zašto više puta najavljivani radovi još nisu počeli?

499

MOST-ov kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika Maro Kristić potpisuje priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Već duže vrijeme i u više navrata gradska uprava najavljuje početak radova na uređenju i proširenju Lapadske obale. Odabran je i izvođač i sukladno odgovorima gradonačelnika na pitanja o statusu ovog projekta koja smo do sada javno postavili nekoliko puta  samo je preostalo da se prvi bageri pojave na gradilištu. Raduje nas to jer postoji samo jedna kapitalna investicija na ovom području za koju je početak radova najavljivan više puta od uređenja Lapadske obale, a to je ona na izgradnji autoceste od Dubrovnika do Ploča na čvoru Osojnik, koje je nekoliko puta uoči izbora otvarao već odavno bivši, a sada i osuđeni premijer Sanader.

Radovi na uređenju i proširenju Lapadske obale navodno bi trebali trajati 36 mjeseci i iako će kao i svaka druga investicija izazvati dosta teškoća u svakodnevnom životu stanovnika i gospodarstvenika koji tamo žive i rade, a trebati će i izmjestiti dio  plovila sa komunalnih vezova koji se nalaze neposredno uz obalu, svatko im se raduje i s nestrpljenjem  očekuje njihov početak. No, nitko ne zna kada će oni zaista početi i jesu li svi postupci izvlaštenja pravomoćno okončani te jesu li sve građevinske dozvole konačne i pravomoćne, kao i postoji li neki spor između ovlaštenika koncesije luke nautičkog turizma i Grada Dubrovnika?

Ako je vjerovati onome što gradska uprava tvrdi nikakvi problemi ne postoje, sve su dozvole pravomoćne, svi postupci izvlaštenja su uspješno i pravomoćno okončani, a spor s ovlaštenikom koncesije ne postoji. Jedino što je sporno jest pitanje zašto više puta najavljeni radovi još uvijek nisu započeli kada je sve u redu i kada je odabran njihov izvođač? Prema informacijama kojima raspolažemo nedavno je poništen jedan od nekoliko postupaka izvlaštenja koji se vode u vezi izvlaštenja zemljišta radi rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale te se ne može započeti s nikakvim radovima na tom dijelu budućeg gradilišta dok se taj postupak pravomoćno ne okonča.

Nadalje, prema našim saznanjima i protiv same građevinske dozvole za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale je pokrenut i u tijeku je upravni spor pa ostaje nejasno zašto su se u javnost iznosile drugačije informacije vezane uz ovaj projekt koji se usput rečeno gotovo u cijelosti financira sredstvima iz EU fondova i čiju realizaciju svi građani odobravaju? O posljedicama njenog eventualnog poništenja ne treba ni govoriti.

Stoga očekujemo da gradska uprava djeluje transparentno, prekine nagađanja i objavi sve građevinske dozvole i informacije o sudskim sporovima u vezi tih dozvola te točne informacije o svim postupcima izvlaštenja. Jednako tako javnost zaslužuje točnu informaciju o tome postoji li spor s ovlaštenikom koncesije luke nautičkog turizma Marina Gruž i kakve je on prirode te informaciju o tome zašto više puta najavljeni radovi još uvijek nisu započeti i kada građani mogu očekivati njihov početak?

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *