Ljetna škola Domovina i u Konavlima

502

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ljetne škole Domovina i  Općine Konavle, polaznici Ljetne škole Domovina, njih 40, obišli su Cavtat, Kuću Bukovac, Meštrovićev mauzolej obitelji Račić te mlinice na rijeci Ljutoj.
Ljetna škola Domovina je iskustveno putovanje namijenjeno mladim pripadnicima hrvatskog iseljeništva od 18 do 30 godina, tijekom kojeg se posjećuje hrvatska kulturna, povijesna i prirodna baština. Program je nastao u suorganizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka te je prvi put izveden 2019. godine.
Ove 2023. godine 24 polaznika dolaze iz SAD-a, Kanade, Australije, Ujedinjenog kraljevstva i Švicarske, a zajednička im je želja za snažnijim istraživanjem i povezivanjem sa svojim hrvatskim podrijetlom i identitetom. Tijekom svog posjeta obišli su Knin, Otavice, Šibenik i Zadar, potom Konavle i Dubrovnik odakle su se vratili u Zagreb.
Tijekom putovanja polaznici imaju priliku upoznati vršnjake iz svih dijelova Hrvatske i iskusiti suvremenu Hrvatsku, dok istovremeno uče o njenoj povijesti. Uz stručno vodstvo, specijalizirana predavanja organizirana su na temu Domovinskog rata i stvaranja samostalne Republike Hrvatske, dok je u povijesnom dijelu naglasak stavljen na srednjovjekovlje, s obzirom na nedostatak sličnih sadržaja u hrvatskim iseljeničkim zajednicama u inozemstvu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *