LJETNE ‘TRI ZIME’: Festivalska publika potvrdila ‘hit’ status predstave

401

Predstava zagrebačkog HNK Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana oduševila je sinoć, 22. srpnja brojnu festivalsku publiku u parku Gradac, opravdavši brojne nagrade i priznanja, kako kritike, tako i publike.

Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživjela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom, a do sada je izvedena gotovo pedeset puta s gostovanjima u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu, na festivalu MESS u Sarajevu gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za suvremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje. Gostovala je i u Podgorici, na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a u sklopu dramskog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara na repertoaru je još večeras, s početkom u 21:30. 

Sinoćnja publika predstavu je budno pratila, upijajući radnju i svaki pokret glumaca, a posebno prateći svaku duhovitu doskočicu, kojih u ovoj predstavi nije manjkalo. Uz smijeh, predstava je popraćena ovacijama. Iako tematski specifična, smještena u različita razdoblja hrvatske povijesti i to ne kronološki, pa je domaćoj publici zasigurno bliža i razumljivija, predstava je naišla i na oduševljenje inozemne publike, koja ju je mogla pratiti uz titlove putem vip script aplikacije. 

Riječ je o drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom, a Tena Štivičić je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Predstava se odvija, kako naslov kaže, kroz tri zime – 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sjećanja. Osim izvrsnog teksta Tene Štivičić, sastav ansambla zagrebačkog HNK, garancija je sjajne predstave. Tu igraju Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glowatzky. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović, oblikovanje svjetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *