Makedonske poduzetnice u HGK-ŽK Dubrovnik

344

Županijska komora Dubrovnik jučer je ugostila delegaciju makedonskih poduzetnica, predvođenih predsjednicom inicijative GTF, Mary Ann Rukavina Cipetić.

 

Susret se organizirao u sklopu projekta „WE Make“, koji se provodi u Hrvatskoj i Makedoniji, a financiran je sredstvima Europske unije. U projektu je naglasak stavljen na poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva, a GTF IOR – Inicijativa za rodno održivi rast i razvoj  je nositelj projekta. Cilj projekta je doprinijeti stvaranju pretpostavki za izvoz i povećanje konkurentnosti kroz potporu diversificiranom i uključivom poduzetništvu.

 

Prema riječima predsjednice udruge poduzetnica (Association Business Women), Valentine Disoske, žene poduzetnice u Makedoniji i Hrvatskoj nailaze na iste prepreke. Jedan od najboljih rješenja takvog problema je ulaganje u edukaciju mladih koji se namjeravaju baviti poduzetništvom, posebice edukacije koje su usmjerene na prelaženje prepreka u poduzetništvu. Udruga žena poduzetnica iz Makedonije, koja broji više od 200 članica, radi na izradi strategije za razvoj ženskog poduzetništva. Predložak strategije su preuzele iz Hrvatske te ga u više navrata nadogradile.

 

Na sastanku je sudjelovala predsjednica udruge Krug – ogranak Dubrovnik, Ivona Vrdoljak Raguž i Svjetlana Šimunović iz razvojne agencije DURA, koje su temu poduzetništva na lokalnoj razini predstavile gošćama.

 

Nikolina Trojić i Ana Brailo, iz Županijske komore Dubrovnik, makedonskoj delegaciji predstavile su višegodišnju ulogu Hrvatske gospodarske komore u podupiranju poduzetništva među ženama. Također, bilo je riječi i o ekonomskim mogućnostima za uspostavljanje suradnje među poduzetnicima dviju zemalja.

 

Inače, turneja makedonskih poduzetnica kroz Hrvatsku započela je u Vukovaru te se nastavila susretom u Zagrebu i Splitu, dok im je HGK-ŽK Dubrovnik posljednja postaja.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *