MALAKHOVOVO „LABUĐE JEZERO“: Tri večeri baletne romantike u parku Gradac

699

Nakon desetogodišnje pauze Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vraća se na Dubrovačke ljetne igre s uspješnicom Labuđe jezero Petra I. Čajkovskog u koreografiji slavnoga Vladimira Malakhova. Predstave će u parku Gradac biti izvedene 14., 15. i 16. srpnja s početkom u 21.30 sati. 

Labuđe jezero, najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara u posljednjih sto trideset godina od svojega nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima zanimljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta. Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za Labuđim jezerom pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nikada ne mogu zasititi. Taj balet je ujedno i jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Vladimir Malakhov nastupio je kao plesač u dvadeset četiri verzije Labuđeg jezera u različitim koreografijama i različitim kazalištima, a njegovo prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, kreirano je upravo za zagrebački baletni ansambl. Mnogi kritičari nazivaju ga plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici. Baletnu je naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšog teatra, a prvakom je bio u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre te državni baleti u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.

Hvaljeno uprizorenje Baleta HNK zasigurno će, u prekrasnom ambijentu parka Gradac, naići na oduševljenje i festivalske publike koja će dubrovačku izvedbu Labuđeg jezera gledati tijekom vikenda, 14., 15. i 16. srpnja s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palači i u Luži.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *