Marević o izgradnji Studentskog doma: “U životu političara nema puno prilika kao što je ova”

267

Zamjenica župana Žaklina Marević i ravnateljica RRA Dunea Melanija Milić nazočili su danas svečanom otvaranju radova na izgradnji Studentskog doma u Dubrovniku.

”U životu političara nema puno prilika kao što je ova, prisustvovati početku radova na projektu koji će za neku sredinu značiti kao što će za Dubrovnik značiti Studentski dom. Na nedavnom potpisivanju ugovora za izvođenje radova sam rekla kako je ”Dubrovnik odavno studentski grad, no tek će sada to postati”. Tek sad kad sam ovdje u ovoj prigodi u potpunosti znam koliko su te riječi bile točne. Mi danas u županiji imamo situaciju da su nam đački domovi puni, a nakon završetka osnovne i srednje škole naša djeca pune zagrebačka i druga Sveučilišta. Tim više ponovno čestitam svima koji su uspješno proveli kandidaturu ovog projekta i osigurali značajna europska sredstva, a izvođačima želim što manje zastoja i da posao završe i puno prije roka”, rekla je u pozdravnom govoru zamjenica Marević.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je kako joj je drago što će Dubrovnik konačno prestati biti jedini sveučilišni grad bez studentskog doma.
”Dugi niz godina je rađeno na prijedlogu ovog projekta i na tom tragu mi je drago što će Sveučilište dobiti svoj studentski dom, a Dubrovnik je trenutno jedini sveučilišni grad koji nema Studentski dom. Možete biti sretni i zadovoljni što će on biti najvrjedniji, najveći od svih ostalih”, rekla je ovom prilikom ministrica te dodala kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno provodi 4,5 milijardi kuna vrijednosti projekata koji se sufinanciraju iz EU, što je rekord ne samo za RH nego i za Europsku uniju.
Rektor Sveučilišta Nikša Burum rekao je kako mu se već nekoliko puta dogodilo da je na ulici morao odgovarati na pitanje zašto Dubrovnik nema Studentski dom.
”Mi smo morali puno toga napraviti po pitanju pripreme dokumentacije i javne nabave, a to je ogroman posao koji je odrađen i koji se ‘ne vidi’. Hvala svim članovima projektnog tima koji su volonterski radili na toj pripremi. Radovi sljedećih nekoliko mjeseci ovdje neće biti tihi, ali molim susjede za razumijevanje na korist svih nas”, rekao je Burum.
Predsjednik Studentskog centra Marko Potrebica kazao je kako je dugo sanjao ovaj dan,a zahvalio se svima koji su dali obol ovom projektu kroz dugih 12 godina, od bivšeg rektora Matea Milkovića, saborskih zastupnika Sanje Putice i Branka Bačića te cjelokupnoj Vladi Andreja Plenkovića i drugima.
Na svečanom otvaranju radova bio je i državni tajnik Frano Matušić, državna tajnica Branka Ramljak, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa zamjenicama, predstavnici Studentskog zbora i brojni drugi.

Inače, radovi će trajat 15 mjeseci. Studentski dom će imati kapacitet od 254 smještajne jedinice. Projekt izgradnje studentskog doma vrijedan je 216 milijuna kuna od kojih je 151 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije iz programa ‘Konkurentnost i kohezija’.
Projekt su sufinancirali Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Dubrovnik.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *