Marko Torjanac doveo nam je “Teru i Lucu”: Uvijek se volimo vratiti u Dubrovnik

350

Kazalište “Planet Art” 10., 11. i 12. lipnja boravilo je u Dubrovniku s predstavom Marka Torjanca “Tere i Luce”.

Kako sam redatelj opisuje, predstava je crna, satirična komedija, ali je i krimić i triler i ogledalo nas samih. Dijalog fantastičnih Anje Šovagović Despot i Nataše Janjić Medančić u ovom društvu izvrnutih vrijednosti nas nekako suoči sa samima sobom.

O predstavi razgovarali smo s redateljem Markom Torjancem, koji minut prije treće izvedbe ove kazališne poslastice pred dubrovačkom publikom.

-Zadovoljni smo odazivom Dubrovkinja i Dubrovčana, nakon prve predstave smo dobili toliko poziva, da smo mogli dodati i još dvije izvedbe. Na temelju tog interesa, odlučili smo doći ponovno, u prvoj polovici rujna. Prekrasan je prijem, odlično se osjećamo..Baš mi sada Nataša (Janjić Medančić, op.a.) kaže kako je s Anjom šetala po Stradunu i kako ih je jedan bračni par zaustavio da im kaže kako su oduševljeni predstavom.

Torjanac nam je kazao i kako je predstava nastala i što ga je na nju inspiriralo.

-Na temelju jednog skeča koji je meni dao inspiraciju da ga prilagodim našem podneblju, učinilo mi se zgodna tema i mogućnost da progovorim na zabavan i satiričan način o nekim manama našeg društva. Već sam taj predložak je bio tako šarmantan da čim su Anja i Nataša pročitale tekst kazale: “Ajmo to raditi!”

Predstava je nekako poprilično “ženska”, da ne znamo mislili bi da je djelo neke žene ili barem nekoga tko vrlo dobro poznaje žensku psihologiju.

-Hvala lijepa, to je kompliment budući da se radi o ženama, ali da, išao sam iz ženske perspektive jer i kao glumac uvijek se morate staviti u cipele glumca kojeg igrate pa tako to vjerojatno činim i dok pišem nešto.

Imate li nešto novo u planu?

-Da, ne znam još koji je naslov, ali pripremamo jednu predstavu na jesen, preko ljeta se moram odlučiti koji ću tekst odabrati, imam nekoliko varijanti o kojima razmišljam. Igramo u međuvremenu i stare tekstove, recimo bili smo u Kinu Sloboda u desetom mjesecu s “Ljubavnim pismima”, razmišljamo opet doći jer smo imali izuzetan odaziv. Tu su i druge predstave koje se već duže vremena izvode, kao što su “Ritina škola”, “Posljednja Fredova seansa”, “Tko je ovdje lud” i “Velika zvjerka” koja se recimo igra već 19 godina.  Sve te predstave, gdje god dođemo napune dvorane. Također, sve imaju puno humora u sebi, ali progovaraju slojevito o našem okruženju.

-Uvijek je divno doći u Dubrovnik, uvijek se posebno veselimo. Grad me podsjeća na neke mlade dane, uvijek se rado vraćam lijepim sjećanjima. Dubrovačka publika je zaista izvrsna kazališna publika, naviknuta desetljećima na jedan visoki standard i zato je to prava publika pred kojom je gušt igrati.

Predstavu svakako preporučujemo pogledati ove jeseni, za sve dosadašnje izvedbe se u Kinu Slavica tražila stolica više, glumice su tri puta pozivane na bis, a kako je bilo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *