MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RAKA “Mnogo toga promijeniš i shvatiš kako nije važno”

149

Danas, 4.veljače obilježava se Međunarodni dan borbe protiv raka. Cilj ovog dana je podizanje svijesti o malignim bolestima, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu, a drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj. Kao prevenciju, stručnjaci navode smanjenje tjelesne težine, unos voća i povrća, tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja.

Pitali smo našu čitateljicu ( podaci poznati redakciji) koja je preboljela rak dojke, kako se nositi s takvom dijagnozom.

Bolest dođe nenadano i ne bira godine niti se javlja po nekom određenom kriteriju. Bila sam u ranim četrdesetim i nisam znala kakav će biti ishod. Bilo mi je iznimno teško prihvatiti je, ali onda se nekako pomiriš i kreneš u borbu. Operacije, kontrole, ambulante i čekaonice postanu tvoja svakodnevnica. Najvažnije je, ipak, imati podršku obitelji i bliskih prijatelja. Mnogo toga promijeniš i shvatiš da nije važno, udaljiš se od onih koji te opterećuju, okreneš se prioritetima. Od mnogih se ljudi, koji te iscrpljuju, jednostavno makneš, doziraš ih. Promijenila sam i prehranu, počela se baviti više svojim tijelom, sportom, mislim kako mi se upravo sve to i dogodilo jer sam u utrci za životom zanemarila svoj vlastiti život. Odgajaš djecu, gledaš ih kako rastu, brak, posao, problemi, zaboraviš na vlastito postojanje. I onda s neba, udari te poput groma.

Počneš drugačije gledati sebe i svijet oko sebe, zapravo je to, kako god ružno zvučalo, jedna dobra lekcija. Ne ljutim se više na male stvari, pronalazim više razloga za smijeh.“

Svima onima koji vode bitku s malignim bolestima želimo da pronađu razlog za smijeh i snagu za daljnje bitke.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *