Bez ovih vitamina i minerala zaboravite na mršavljenje

3295

Gubljenje kilograma obično uopće nije lako, kao što se čini prije početka procesa

Nemojte zaboraviti da postoji nekoliko vitamina i minerala čijom konzumacijom za vrijeme mršavljenja možete osigurati svome tijelu bolje i učinkovitije funkcioniranje.

Dobro izbalansirana prehrana može ispuniti većinu vaših potreba za hranjivim tvarima, no ako ste na korigiranoj prehrani, u bilo kojem procesu mršavljenja, suplementi vitamina i minerala mogu vam pružiti sigurnost da vaš organizam dobiva sve što mu treba, kao i dodatni poticaj koji vam je potreban da ostanete na pravom putu zdravog mršavljenja.

Ovo su vitamini i minerali koji vam mogu pomoći u procesu gubljenja kilograma, kao i ubrzanja i općeg uravnoteženja metabolizma:

  1. Kompleks B vitamina

– tiamin (vitamin B-1)

– riboflavin (vitamin B-2)

– niacin (vitamin B-3)

– pantotenska kiselina (vitamin B-5)

– piridoksin (vitamin B-6)

– biotin (vitamin B-7)

– folna kiselina (vitamin B-9)

– kobalamin (B-12)

Ti su vitamini neophodni za potpuno funkcioniranje metabolizma. Glavna funkcija vitamina B je da pomogne tijelu da metabolizira ugljikohidrate, proteine i masti te da iskoristi energiju dobivenu iz hrane.

Vitamine B grupe možete naći u raznim namirnicama: grah, leća, mlijeko, jaja, meso, integralne žitarice, krumpir, banane…

Vitamin B-12, recimo, ne nalazi se ni u jednom biljnom proizvodu. Ako ste vegetarijanac, morate uzimati dodatke (suplemente).

  1. Vitamin D

Potreban je za zdravlje imunosnog sustava. Tijelo može dobiti sav vitamin D koji je potreban izlaganjem suncu, no većina ljudi danas provodi previše vremena u zatvorenom prostoru. Odgovarajuća razina vitamina D može pomoći i kod depresije.

Sunce, dakle, predstavlja najbolji izvor vitamina D. Ima ga i u nekim namirnicama: sardina, tuna, losos, žumanjak, mlijeko, jogurt i neke žitarice.

  1. Željezo

Ima važnu ulogu. Ponajprije, omogućuje tijelu da stvori energiju iz hranjivih tvari. Usto, pomaže u prijenosu kisika u sve stanice tijela, uključujući i mišiće. Premalo željeza može dovesti do anemije.

Željeza ima u nekim namirnicama: meso, školjke, grah, špinat.

Tijelo bolje apsorbira željezo iz mesa nego iz biljnih izvora. Konzumiranje hrane bogate željezom zajedno s izvorom vitamina C, kao što su jagode ili rajčica, može pomoći u poboljšanju apsorpcije željeza.

  1. Magnezij

Neophodan je za proizvodnju energije u tijelu. Ovaj mineral djeluje kao kofaktor u više od 300 enzimskih reakcija, koje su odgovorne za širok spektar aktivnosti u našem tijelu, uključujući: kontrolu glukoze u krvi, reguliranje krvnog tlaka, održavanje koštanog i živčanog sustava.

Hrana koja je bogata magnezijem uključuje: zeleno povrće (zelena salata, brokula, špinat), orasi i mahunarke.

Dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *