Međurečan predstavio svoj konačan obračun s traumama iz prošlosti u obliku romana “Krletka za glinenog goluba”

20

U Mjesecu hrvatske knjige, Robert Međurečan, romanopisac i glazbenik, 28. listopada u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, predstavio je svoj treći roman „Krletka za glinenog goluba“ uz moderatoricu, knjižničarku Narodne knjižnice, Matiju Nenadić.

Pisac romana i filmskih scenarija, prodavač auto opreme i knjiga, profesionalni glazbenik te puno toga još, Međurečan se na književnoj sceni pojavio 2008. drskim, antiratnim pamfletom „Prodajem odličja, prvi vlasnik“. Na kraju knjige, u bilješci o piscu, stoji tek crtica: „1991. prodao gitaru i kupio pušku“ što je kao 21-godišnji student veterinarstva i napravio, tako je 1992. bio u Dubrovniku s „Tigrovima“. Međurečan ističe kako otada nije bio u Dubrovniku i da je razlika ‘’ogromna’’. Objašnjava kako mu je ‘rat scenografija da govori o ljudima koje uhvati kotač povijesti pa ih melje’ i da ‘mi vrijeme brojimo od ovoga do onoga rata’. ‘’Povijest ne završava nego se stalno ponavlja’’, ističe autor. 

 

Autor tvrdi kako je roman napisao na osnovu priče jednog ratnog poznanika koji mu je priznao kako ima strašan osjećaj krivnje jer je ubio protivničkog mladog vojnika u jednoj situaciji u kojoj ga nije trebalo ubiti. I to ga je boljelo. 

 

– Ja ga u tom trenutku nisam baš razumio, koristio sam razne floskule ‘rat je… ili će on tebe ili ti njega’. Nakon nekog vremena on je izvršio suicid. Onda sam shvatio koliko je bio bolji čovjek, u smislu da se trudio. Rat raznosi ljudi psihički i fizički, amputira udove, ali i dušu. Za udove možda još i dobijete  protezu ali, za dušu ne. Moj prijatelj se grčevito borio da sačuva one ostatke duše koji su mu ostali i da se pomiri sa sobom.

 

Osim što roman ima zanimljiv naslov koji asocira i na ‘’hrčka koji trči u kolu, a ne ide nikud’’ i poglavlja su veoma znakovita, kao na primjer: Put u Damask, Tetovirana cesta, Miris duše, Neka drugi broje križeve, Oluje se uvijek vraćaju kući…

Međurečanov prvi roman bio je u finalima svih hrvatskih književnih nagrada. U međuvremenu, Petar Krelja, nadahnut romanom, snimio je dokumentarni film „Oluje se uvijek vraćaju kući“, a Robert Međurečan 2011. objavio je svoj drugi roman „Kad jaganjci utihnu u Zdihovu“ kojim literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti.

 

„Krletka za glinenog goluba“, treći roman Roberta Međurečana, svojevrsno je zatvaranje kruga i, čini se, konačni autorov obračun s traumama iz prošlosti. Uvjetno rečeno, to je nastavak prethodne knjige jer se u njemu ponovno susreću dvojica glavnih likova čiji je odnos zapleten u napeti krimić, priču o osveti i korupciji, istini i laži, rastezljivim pojmovima ovisnima o tumačenju i tumaču, a sve u godini svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Hrvatska postaje viceprvak svijeta.

– U cijeloj toj scenografiji pozitive, postavio sam glavne likove tako da se napokon mogu riješiti svoje prošlosti, otvoriti ove ormare koje trebaju otvoriti kako bi svi kosturi poispadali, da napokon krene povijest ća i da počnu živjeti od danas – zaključuje Robert Međurečan.  

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *