MINISTAR BUTKOVIĆ U ŽUPANIJI: Ova je županija rekorder po ulaganjima u lučku infrastrukturu, može biti primjer drugima

398

Ministar Oleg Butković sa svojim suradnicima – državnim tajnikom Josipom Bilaverom i predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem – boravi danas u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu je prvo održan sastanak u Palači Ranjina, a potom i obilazak radova na sanaciji i rekonstrukciji rive Donje Čelo na Koločepu.

Tijekom sastanka ministra i suradnika sa županom Nikolom Dobroslavićem i zamjenikom Joškom Cebalom te gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem bilo je riječi o infrastrukturnim projektima na području naše županije. Župan Dobroslavić tom je prilikom zahvalio Vladi, ministarstvu i Hrvatskim cestama na potpori svim našim projektima, prije svega naravno Pelješkom mostu, kao i ostalim cestama te uvođenju nove brzobrodske linije Lastovo – Dubrovnik. Također, istaknuto je kako osam projekata lučke infrastrukture imaju osigurano financiranje, dok se za luke Perna i Prigradica to očekuje uskoro, tako da se u bolje povezivanje otoka u našoj županiji ulaže čak 850 milijuna kuna.

Ministar Butković sa suradnicima, a u pratnji župana Dobroslavića i zamjenika Cebala te gradonačelnika Frankovića, kao i ravnatelja ŽLU Dubrovnik Željka Dadića, obišao je danas i radove na sanaciji i rekonstrukciji rive Donje Čelo na Koločepu koji su, kako je tom prilikom istaknuto, i ispred ugovorene dinamike.

„Ovaj posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji započeli smo obilaskom projekta dogradnje i rekonstrukcije luke ovdje u Donjem Čelu, jednog od osam europskih projekata lučke infrastrukture koji se financiraju od strane Europske unije ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koja je rekorder po broju i po financijskom iznosu ulaganja u lučku infrastrukturu.“, rekao je ministar Butković. Dodao je i kako se na području cijele obale danas ulažu preko dvije milijarde kuna u projekte lučke infrastrukture, naravno sredstvima fondova EU, a kako bi upravo naša županija trebala biti primjer i poslužiti kao poziv i poticaj drugim županijama da pripremaju projekte. „Mi smo pomorska zemlja, živimo od mora i okrenuti smo ka moru, a ovakvi projekti, osim otočnog povezivanja, osim zaštite akvatorija, su zapravo lice i naličje svakog otočnog mjesta. Takav je i ovaj projekt koji samo sada obišli na Koločepu, ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna, a koji se financira 85 posto iz EU fondova, dok 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i, kako smo sada čuli, bit će gotov i prije vremena.“, zaključio je ministar Butković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako radovi na projektu sanacije i rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu idu jako dobro te se završetak očekuje već početkom listopada, što je prije ugovorenog roka, dodavši kako u županiji imamo deset projekata lučke infrastrukture, od kojih se osam planira financirati iz EU fondova, a sada su u različitim fazama provedbe. „Zahvalni smo Ministarstvu i Vladi što razumiju naše probleme i važnost povezivanja, i kada se govori o ovim projektima, ali i o uspostavi brzobrodske linije Lastovo-Dubrovnik, koja je od iznimne važnosti. Tu je, dakako, Pelješki most, na kojemu radovi idu vrlo dobro i on ide svoje kraju, ali i daljnje prometno cestovno povezivanje – govorili smo o fazama u kojima se nalaze projekti brze ceste prema Zračnoj luci, kao i brza Pelješka cesta s obilaznicom Orebića i pripreme za autocestu od čvorišta Metković do Osojnika. Sve su to projekti koji su ključni za razvoj naše županije i siguran sam da ćemo na ovaj način – razumijevanjem Vlade RH, konkretno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – sve i realizirati“, rekao je župan Dobroslavić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *