Misterij koji je zaprepastio lokalno stanovništvo: Pojavili se svijetloplavi psi u Mumbaiju

311

Lokalno stanovništvu u Mumbaiju ostalo je doslovno u šoku kada je ugledalo nekolicinu pasa koji su bili svijetlo plave boje. Naime, radi se o psima lutalicama koji su u potrazi za hranom hodali kroz rijeku Kasadi u koju se odlaže neobrađeni industrijski otpad iz obližnjih tvornica. Radi otrovnih kemikalija, boja tijela im se u potpunosti promijenila u plavu.

twitter/screenshot

Arati Chauhan, koja vodi sklonište za zaštitu životinja u Navi Mumbaiju prva je koja je ukazala na taj problem.
“Ne radi se samo o psima. Sve životinje su pod utjecajem onečišćenja okoliša. Vidjela sam pet takvih pasa, od kojih je jedan bio slijep”, rekla je za Sky News.

Dodala je da su je oči počele peći kada je otišla istražiti onečišćeno područje. No, to je bio tek početak, jako se je razboljela i još se uvijek oporavlja.

”Radnici u tvornicama u okolnim područjima imaju također zdravstvenih problema, posebice s disanjem. No, na žalost, ništa ne mogu učiniti po tom pitanju jer moraju raditi kako bi zaradili novce za hranu”, požalila se Arati Chauhan.

Postoji oko 1.000 tvornica farmaceutskih proizvoda, bojila i tvornica hrane u okrugu Taloja. Provjera kakvoće vode rijeke Kasadi pokazala je da je njihov tretman otpadnih voda neadekvatan. Razina biokemijske potrošnje kisika (BOD) iznosila je vrtoglavih 80 miligrama po litri. Inače, riba izumire kada je razina BOD-a iznad 6mg / l, a razina iznad 3mg / l čini vodu neprikladnom za ljudsku prehranu.

facebook/screenshot

Aktivisti su se godinama žalili vlastima radi svega toga, ali bez uspjeha. Udruženi s Arati Chauhan, nedavno su podnijeli žalbu Upravnom odboru Maharashtra za kontrolu onečišćenja (MPCB).

Anil Mohekar, regionalni časnik Odbora, izjavio je novinarima da su zaprimili žalbu, dodajući kako je “Otpuštanje boja u bilo kakvu vodenu površinu protuzakonito. Poduzet ćemo mjere protiv onečišćivača jer uništavaju okoliš”, rekao je.

Vlasti su zatvorile jednu od industrijskih jedinica koja proizvodi kemijska bojila. No, aktivistica Chauhan tvrdi da je samo dio tvornice zatvoren, ali ne i proizvodna jedinica.

”Sve je to zavaravanje javnosti. Kako samo jedna tvornica može zagađivati cijelo područje?! Na stotine tvornica štede novce otpuštanjem toksina u rijeku, umjesto da ih šalju u obvezno zajedničko postrojenje za obradu otpadnih voda”, rekla je Chauhan.

Industrijska zona Taloja, smještena izvan Mumbaija, zapošljava gotovo 76.000 ljudi i gospodarstvu pridonosi zaradom od milijardu funti godišnje.

DNEVNO.HR

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *