‘Moguće je da ćemo nabaviti rusko cjepivo i prije nego ga odobri Europska agencija. Pregovaramo i s Kinom’

445

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio kako je moguće da će Hrvatska krenuti u nabavu ruskog cjepiva Sputnik V i prije nego ga odobri Europska agencija za lijekove. Dakle, prije travnja kad se očekuje EMA-ino odobrenje.

“Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno. HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana”, rekao je Beroš u emisiji “A sada Vlada” HRT-a.

Kaže da “nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka”.

“Svatko traži svoj put. EK je toga svjesna”, dodao je Beroš.

Preliminarni kontakti su, navodi, uspostavljeni i s Kinom, ali nisu otišli toliko daleko kao s Rusima.

“Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta”, otkrio je Beroš dodajući da je cilj prije početka ljeta procijepiti što više građana.

Opet je govorio i o prekorednom cijepljenju, za što vjeruje da je tek periferna pojava. No zatražio je izvješće od svih zdravstvenih ustanova te od informatičke službe koja vodi registar cijepljenih.

“Ispred Vlade ne želim da bilo što baci sjenu na ovaj projekt. Osnovao sam Povjerenstvo od 10 članova koje će evaluirati sve dostavljene podatke, nakon toga će odlučiti je li potrebno slati inspekciju, a inspekcija će ovisno o nalazu odlučiti što i kako dalje. Dva su puta, ukoliko je riječ o stručnim pogreškama uputit će se slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori. Ako se utvrde drugi elementi, moguće i kaznenog karaktera, ti će se slučajevi upućivati prema DORH-u”, zaključio je ministar zdravstva.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *