Mons. Roko Glasnović obilježio prvu obljetnicu biskupskog ređenja

735

Na Nedjelju Božje riječi 22. siječnja euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike dubrovački biskup mons. Roko Glasnović obilježio je prvu obljetnicu biskupskog ređenja u zajedništvu sa svećenicima, osobama posvećenog života i vjernicima.

Tumačeći misna čitanja biskup Glasnović je skrenuo pozornost na važnost ne samo slušanja onoga što Gospodin govori nego i na potrebu toga da osoba uistinu čuje ono što sluša.

Pojasnio je kako Isus nije počeo propovijedati u Jeruzalemu gdje bi se to moglo očekivati jer je tamo bilo najviše ljudi nego je započeo u mjestu Kafarnaum, odnosno pošao je ‘na kraj’ u Galileju a ne u središte, u Judeju. Sadržaj Isusovog propovijedanja je bio poziv na obraćenje jer je blizu kraljevstvo nebesko.

Biskup je također kazao kako riječ može imati više značenja. Deskriptivno ili opisno značenje redovito se koristi u razgovoru i pripovijedanju.  Performativno značenje Božje riječi je važno, a ono se odnosi na to da Božja riječ čini. Primjerice u knjizi Postanka: „I reče Bog… I bi tako“.  Važne su riječi i čini. Važno je i kakve riječi izgovaramo drugima, riječi blagoslova ili ružne riječi, primijetio je biskup, jer se blagoslivljanjem stavljamo na put Božjeg načina razmišljanja.

„Puno ima riječi koje nam Sveto pismo donosi“, kazao je biskup Glasnović. „Čujemo li ih, poslušamo li, odazovemo li se slijediti Krista? On ne traži ništa, on će sve dati“.

Zaključio je riječima: „Neka Gospodin blagoslovi sve navjestitelje, sve one koji se odazivaju, a to smo svi mi“.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan na kraju je u ime svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika čestitao biskupu prvu godinu biskupske službe te pojasnio kako biskupovo geslo „Vjera, nada i ljubav“ izgleda jednostavno, ali je uistinu bremenito i zahtjevno za jednog biskupa. Poželio mu je da nastavi svoje služenje u Dubrovačkoj biskupiji hrabro, stameno i odvažno rastući i sam u vjeri, nadi i ljubavi, a onda pomažući i drugima da u tome rastu.

Buketom cvijeća zajednica je simbolično zahvalila biskupu na prvoj godini njegove službe, a biskup je zahvalio na čestitkama kao i na molitvama jer bez molitava „ne možemo ići dalje“.

Dječji katedralni zbor pod vodstvom Željane Lučić pjesmom je pratio liturgijsko slavlje.

Mons. Glasnović zaređen je za dubrovačkog biskupa obredom biskupskog ređenja u sklopu euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu 22. siječnja 2022. godine. Glavni zareditelj bio je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, tada riječkim nadbiskupom koadjutorom, i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *