Federiko Glavić: Osnivač, inicijator, dobrotvor čiji je život obilježila tragedija

492

Federiko Glavić rođen je na Šipanu 1847. Vrativši se kao iseljenik iz Čilea, 1880. jedan je od utemeljitelja Dubrovačke parobrodarske plovidbe. 1909. postaje najvećim dioničarem, a 1918. predsjednik Dubrovačke plovidbe, koji obnavlja flotu nabavkom novih teretnih i putničkih brodova.

Flota je imala 25 brodova, a dva su parobroda nosila njegovo ime.

Izgradio je kuću u Šipanskoj Luci, a 1902. i vilu Dubravka (kasnije zgrada Radio Dubrovnika).

Poticao je stvaranje Dubrovačke trgovačke banke i bio jedan od njezinih osnivača, a i jedan od inicijatora osnutka Tvornice boja i lakova Dubravka 1924.

Federiko Glavić bio je veliki humanitarac tijekom svog života, a  svojom oporukom ostavio je velike iznose mnogim humanitarnim, kulturnim i prosvjetnim institucijama u Dubrovniku.

Grobnica obitelji Federika Glavića, nalazi se na samom ulazu na groblje Boninovo. Autor upečatljivog i vrijednog umjetničkog djela je kipar Achile Canessa, a grobnica se izgradila zbog smrti devetnaestogodišnje Marije, brodovlasnikove kćeri jedinice.

Marijina smrt proglašena je nesretnim slučajem, iako se šuškalo kako je napravila samoubojstvo zbog nesretne ljubavi. Govorilo se kako njezini roditelji nisu odobravali tu vezu,pa je Marija digla ruku na sebe. Ni danas se točno ne može reći uzrok djevojčine smrti.

Federiko Glavić je umro u Dubrovniku, na današnji dan, 22. siječnja 1941.godine.

 

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *