Ova torta jednostavno se priprema, bez pečenja, potrebno je samo da je napravite sat i pol vremena prije nego što je planirate poslužiti jer treba da odstoji u zamrzivaču.
Sastojci:
- 36 komada Oreo keksa
- 225 g maslaca
- 130 g smeđeg šećera
- 2 slatka vrhnja od 250 ml
- 350 g tamne čokolade
Priprema:
Oreo kekse ubacite u blender (multi-praktik) i uključite dok se skroz ne samelje. Prebacite u posudu za miješanje.
Istopite maslac i polovinu umiješajte u mljeveni keks. Dobivenu masu utisnite prstima na dno pleha ili staklene posude (oko 25 cm) za tortu. Ubacite u zamrzivač 10 minuta da se stvrdne.
U drugu polovicu maslaca sipajte smeđi šećer i miješajte na tihoj vatri, miješajući sve vrijeme. Kada se šećer istopi i pojave se mjehurići, miješajte još jednu minutu.
Sklonite s vatre. Dodajte 4 žlice neumućenog slatkog vrhnja u smjesu, miješajući lagano.
Ohladite dobivenu karamelu 15 minuta pa je ulijte preko pripremljene kore i vratite u zamrzivač još 30 minuta (ne duže, jer ne želite da se karamela skroz zaledi).
Istopite čokoladu na pari pa je ostavite sa strane. U drugom loncu zagrijte 1 cijelo slatko vrhnje na srednje visokoj temperaturi, dok ne provrije. Kada provrije, ulijte ga preko čokolade i lagano promiješajte, dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Ulijte čokoladu preko karamele i vratite u hladnjak. Poslužite kada se potpuno ohladi.
IZVOR: dnevno.hr