Muzej Domovinskog rata najavljuje izložbu: Grofovi i Ajkule-Trideset godina zajedno

922
Muzej Domovinskog rata Dubrovnik – najava dviju izložbi:
„Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno“
U sklopu ovogodišnjeg sveobuhvatnog muzejskog programa pod nazivom „Dani ponosa“ i obilježavanja 30. obljetnice uspješne deblokade Dubrovnika i oslobađanja dubrovačkog područja te izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice RH na hrvatskome jugu, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredio je, u suradnji sa Specijalnim jedinicama policije Rijeka – „Ajkula“, i „Grof“ – Dubrovnik, dvije izložbe o njihovim ratnim putevima zajedničkog naziva „Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno“.
Na taj način, u emocijama bogatim prostorima tvrđave Imperijal, postavom ovih izložbi simbolično smo željeli naglasiti njihovo ratno i poratno zajedništvo.
Otvorenje izložbi je 5. svibnja u 14 sati u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, tvrđava Imperijal, Srđ.
„Ajkule“
Specijalna jedinica policije Rijeka osnovana je 8. travnja 1991. kao prva borbena postrojba u Rijeci i okolici. Ratno ime jedinice, koje je postalo i službenim nazivom je „Ajkula“. Jedinica je imala težak ratni put u kojem je život izgubilo osam njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od pedeset. U obrani RH jedinica se nalazila najviše u Lici i na Velebitu, na Banovini, u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na Kordunu i u Dubrovniku. Uz mnoge policijske zadaće, u vojnom smislu aktivno je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama na jugu Hrvatske od 10. travnja do 19. lipnja 1992., na Maslenici i u Medačkom džepu, te u akcijama Bljesak i Oluja.
Izložba „SJP Rijeka – Ajkule“ nastala je u organizaciji Specijalne jedinice policije Rijeka Ajkula i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, a autori izložbe su pripadnici Specijalne policije Rijeka Ajkula.
„Grofovi“
Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske, osnovana je 5. svibnja 1991. te je odmah počela osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće.
Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.
Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.
U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.
Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.
Izložba “Tragovi vječnosti” nastala je u organizaciji Udruge SJP Grof, povodom 30. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije “Grof”, a autori izložbe su Tihana Magaš i Goran Peraica.
Temeljni cilj izložbi „Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno“, uz suradnju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga Specijalnih jedinica policije Grof i Ajkule, je upoznati širu javnost s djelovanjem i ratnim putevima specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu.
Izložbe se mogu razgledati u mjesecu svibnju 2022. godine u tvrđavi Imperijal na Srđu svaki dan od 9 do 20 sati.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *