Nagrađivani filmaši iz regije i svijeta dolaze na Ponta Lopud ljetne projekcije!

253

Ponta Lopud Summer Screenings za manje od dva tjedna na najljepši otok Elafita dovodi neka od najvećih imena regionalne i međunarodne filmske scene, koja će, uz bogat večernji program filmskih projekcija, u dnevnom dijelu festivala za mlade filmaše držati edukativne radionice iz područja filmske glazbe, montaže, pisanja scenarija te glume i komunikacije na setu.

Radionicu o važnosti uloge i procesu stvaranja glazbe za film održat će proslavljena hrvatsko-američka montažerka glazbe Suzana Perić, koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radila na nekim od najuspješnijih i Oscarom nagrađenih holivudskih filmovima poput Kad jaganjci utihnu (1991.), Pijanist (2002.), Barbie (2023.) i mnogih drugih. Suzana je članica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, New York Women in Film, članica žirija za nagradu Oscar za studentske filmove, te dvostruka dobitnica prestižne nagrade Golden Reel za izvanredno postignuće u montaži zvuka za filmove Gospodar prstenova: Prstenova družina 2002. i Jane 2018. 

Dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, poznati hrvatski redatelj i scenarist Rajko Grlić, na primjeru svoje uspješnice Ustav Republike Hrvatske (2016.), održat će radionicu „Scenarij i kako ga napisati“, gdje će sudionicima predstaviti evoluciju scenarija od njegova početka do konačne verzije.

Poseban interes zaokupit će ovogodišnjom Zlatnom palmom u Cannesu nagrađeni dvojac, redatelj Nebojša Slijepčević i producent Danijel Pek, koji će nakon projekcije pobjedničkog filma Čovjek koji nije mogao šutjeti sa sudionicima razgovarati o izazovima koji se pojavljuju u procesu stvaranja filmova danas.

Radionicu o važnosti i načinima uspostavljanja uspješne suradnje između glumca i redatelja na setu održat će dvojac iza kojeg stoji niz uspješnih zajedničkih projekata, dubrovački kazališni i filmski glumac Nikša Kušelj te poznati beogradski scenarist i redatelj, dvostruki dobitnik nagrade na Filmskom festivalu u Cannesu, Pavle Vučković.

Peterostruki dobitnik Zlatnih arena u Puli, hrvatski montažer Tomislav Pavlic, čiji su filmovi i serije koje je montirao nagrađivani i na festivalima u Cannesu, Berlinu, Sarajevu, Tallinu, Moskvi, Torontu i brojnim drugima, sa Suzanom Perić održat će radionicu o montaži kroz slike i note posljednjeg dana programa.

Osim odabranog večernjeg programa za sve posjetitelje, važna je i edukativna dimenzija koju Ponta Lopud ljetne projekcije nude. Mladi filmaši će na radionicama u dnevnom dijelu programa iz prve ruke imati priliku naučiti sve o procesima koji dovode do stvaranja filmskih uspješnica te vidjeti primjenu stečenih znanja na večernjim projekcijama istog dana”, istaknula je Tilda Grossel Bogdanović, osnivačica Ponta Lopud kreativne platforme.

Ponta Lopud kreativna platforma nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. i spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja i slaveći filmsku umjetnost održat će se od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će 28. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud jazz festival, a ovogodišnji novitet kreativne platforme je pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud book bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda. 

Više informacija o programu, rasporedu i projekcijama donosimo uskoro, a detalje pronađite na pontalopud.hr i Ponta Lopud društvenim mrežama!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *