NAKON AFERE I IZVLAČENJA NOVCA: Što rade u DURA-i te ima li smisla njeno postojanje!

223

Što je to DURA skrivila da je u jednom trenutku bila u ustima svih političara Grada Dubrovnika? Promjenom vlasti odnosno dolaskom Mata Frankovića na mjesto gradonačelnika, otvoren je i potpuno novi odjel za EU fondove čija je pročelnica Zrinka Raguž, a čiji je opus posla jednak DURA-inom pa se čak dovodi u pitanje svrha njenog postojanja.

Zanimalo nas je koja je zapravo funkcija DURA-e. Evo što su nam iz Grada odgovorili:

-Jedna od funkcija DURA-e je biti katalizator i koordinator za projekte financirane iz nacionalnih  i međunarodnih  fondova ili od strane drugih međunarodnih agencija. Također, DURA svojim edukacijama jača kapacitete značajne za lokalni razvoj.Kroz poduzetnički inkubator Tvornica ideja DURA pomaže mladim poduzetnicima svoje poduzetničke ideje pretvoriti u poslovne uspjehe i staviti ih na tržite – odgovorili su iz Grada te napomenuli kako je DURA-ina glavna funkcija pisanje i provedba projekata na nacionalne i međunarodne fondove, kao i njihova uspješna provedba. DURA kontinuirano prati aktualne natječaje EU i nacionalne te po potrebi i iskazanom interesu organizira edukacije i mentorstvo za pisanje i provedbu projekata.

Prema odgovoru iz Grada rekli bismo da DURA obavlja itekako vrijedan posao, no opet raznorazne političke primjedbe odvest će vas u drugom smjeru i pomislili bi da DURA otkad je osnovana nije ništa vrijedno napravila.
Također na sjednici koja se održala 31.kolovoza  vijećnici su pričali kako DURA nema nekih bitnih projekata. Najviše se za razvojnu agenciju zauzeo HNS-ov vijećnik Miho Obradović, dok je i dogradonačelnica Orlanda Tokić  dala jasno do znanja kako nije previše oduševljena i zadovoljna radom agencije. 

Baš iz tih razloga pitali smo Grad Dubrovnik koje su sve projekte u prošlosti imali?

– Razvojna agencija Grada Dubrovnika – DURA u periodu od 2013. – 2017. godine realizirala je 30 projekata financiranih iz EU programa i 14 projekata financiranih iz nacionalnih fondova.
Istaknuli su kako ukupna vrijednost bespovratnih sredstava realiziranih u korist Grada Dubrovnika u periodu od 2013. do 2017. iznosi 61 milijun kuna te kako DURA podnosi prijave na gotovo sve otvorene natječaje, bilo EU, bilo nacionalne, za koje uz Grad Dubrovnik postoje zainteresirane ustanove, tvrtke ili udruge s podučja Grada ili pak Županije. 

Do sada su Gradu Dubrovniku, DURA-i te drugim gradskih ustanovama, odobreni projekti iz svih važnijih EU programa: 

•Operativni program Konkurentnost i kohezija;
 •Interreg Središnja Europa;•Dunav 2020;
•Europa za građane;
•ERASMUS + Sport;
•Interreg Mediteran;
•Horizont 2020;
•URBACT III;
•Europski socijalni fond (ESF);
•Europski poljoprivredni fond (Mjere ruralnog razvoja).

No, DURA što god pričali, nastavlja sa svojim radom, a u pripremi su novi projekti. 

Agencija trenutno provodi 11 europskih projekata, od kojih su tri nova projekta odobrena u polovici 2017.
1. SLOW FOOD – Centralna Europa
2. LAIRA  – Centralna Europa
3. CHESTNUT – Interreg DANUBE Transnational program (Sustainable Urban Transport)

Također jedan od projekata za koje se DURA zauzela su i pomoćnici u nastavi koji su zaista prijeko potrebni djeci, ali i roditeljima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *