Nakon što je neslavno otišao iz Vodovoda, Dujmović tvrdi kako se vode zakulisne igre oko pročistača

432

Nastavlja se saga oko pročistača za vodu, projekta kojeg je započela bivša Uprava Vodovoda, a koji je zadao glavobolju aktualnoj Upravi, a pogotovo gradskoj vlasti, na čelu s Matom Frankovićem.Upravo je gradonačelnik na posljednjoj, 4. sjednici Gradskog vijeća najavio  kako bi do iduće sezone dugoiščekivani uređaj mogao biti u pogonu. Bitno je spomenuti kako je tome prethodilo raskidanje ugovora izvođača radova, francuskog Sueza s podizvođačem Skladgradnjom. I dok se nestrpljivo očekuje sljedeći korak – odabir novog podizvođača, kontaktirali smo bivše direktora Vodovoda, Valentina Dujmovića koji ovu gradsku tvrtku nije ostavio u bajnom stanju.

Dujmović pak tvrdi Vodovod s dovršetkom gradnje pročistača nema velike veze, a to obrazlaže sljedećim riječima.

– Predali smo gradilište te sklopili s njima ugovor da nam u određenom roku koji je naveden u ugovoru predaju gotov projekt, odnono gotov uređaj za pročišćavanje pitke vode. Eventualno smo s njima imali koordinacijske sastanke da vidimo kako trenutna izgradnja napreduje, no Vodovod nije taj koji radi na terenu. Netko je dobio posao i ima ugovornu obvezu da izvrši posao do kraja. Ne bih išao do sudskog spora koji bi zaustavio projekt na minimalno dvije do tri godine. Mislim kako bi za Dubrovnik to bila katastrofa. Smatram da pročistač treba napraviti i završiti u interesu građana ovog Grada. Ne treba gledati politiku, te tko će gdje dobiti politički bod. Evo ja se odričem svih političkih bodova što se pročistača tiče, samo da ga dovrše. Evo, za sve je zaslužan Mato Franković – ističe Dujmović.

Bivši direktor Vodovoda spomenuo je jedno novinarsko pitanje na koje se sam osvrnuo, a riječ je o cijeni održavanja pročistača.

 -Kontaktirao sam ljude u Hrvatskih vodama da vidim postoji li ta naknada za otpadne vode. Koliko sam do sad dobio informacija ona ne postoji. Održavanje košta 1 700 000,00 kn. Bitno je napomenuti da održavanje radi Vodovod. Održavanje se ne plaća nekoj tamo tvrtki, već ono podrazumijeva trošak električne energije, trošak održavanja filtera i eventualno naknadu koja se plaća Hrvatskim vodama- istaknuo je Dujmović.  
-Najveći problem je ta naknada koja se prema nekim mojim informacijama greškom uvukla u računsku tablicu za izračun troškova održavanja koju je za Vodovod radila tvrtka Hydra Project ing., koja je pripremala natječaj. Njihovi suradnici su iz Slovenije, nažalost. Prema mojim informacijama oni su ostavili tu naknadu koja postoji samo u Sloveniji. U Hrvatskoj postoji naknada za vode i naknada za zaštitu voda. To su dvije vrste naknada koje se plaćaju i one pokrivaju sve – kazao je Dujmović te svoju tezu potvrdio i primjerom.

-Kada vi iz uređaja za otpadne vode Lapad puštate otpadne vode odnosno kanalizaciju u more, to plaćamo kroz naknadu za zaštitu voda, a Hvatske vode pomažu vodovodima u cijeloj zemlji da ulažu u pročistače više razine. Mi imamo mehanički pročistač no, on je samo na mehaničkoj razini. Ako imate neki pročistač koji je na višoj razini,  u more ide skoro čista voda, pa se mulj i ostalo zbrinjava na drugačiji način i onda je to potpuno druga stvar. Takve se stvari financiraju iz naknade za zaštitu voda. Postoje dvije vrste naknade, a ne tri po mojim saznanjima – ispričao je Dujmović. 

Napomenuo je kako će ovih dana dobiti i konačnu potvrdu, iako ni sada ne sumnja u vjerodostojnost podataka koje je do sada prikupio. 

– Zbog pogreške u računskoj tablici koja je napravljena od strane kooperanta kojeg su angažirale Hrvatske vode da pripremi natječaj za pročistač pitke vode, dobili smo visoke iznose. Iznos od 353 000 000 na 16 godina se odmah nakon otvaranja ponuda smanjio kod svih ponuđača jer smo mi tražili od njih dopisom da priznaju korekcije prije  nastavka evaluacijom ponuda. Već smo tad dobili drugu cijenu no zbog zakonske odredbe morali smo odluku o odabiru staviti iznos koji je prvi došao. Tako da već taj iznos nije ispravan nego postoji drugi iznos koji smo naknadno dobili od svih izvođača – kazao je Dujmović koji je mišljenja kako se cijela priča nastoji predstaviti kao neki veliki problem, odnosno bauk.

– Bojim se da iza svega nisu neke dodatne zakulisne igre, da se izbaci ovog izvođača, a stavi nekog drugog, ali raspisivanjem novog natječaja samo će jednoj tvrtki donijeti dobro, dok će građani čekati na pročistač sljedeće tri godine – zaključio je Dujmović
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *