Nastavak uspješne suradnje Dubrovačkih muzeja i Nacionalne ustanove Zavod i Muzej Bitole

515

Izložba Dubrovačkih muzeja „Lloydovi slikopisi“ otvorena je u srijedu 18. srpnja u Nacionalnoj ustanovi Zavod i Muzej Bitole, gdje će gostovati mjesec dana. Nastavak je to uspješne međunarodne muzejske suradnje između Dubrovačkih muzeja i Nacionalne ustanove Zavod i Muzej Bitole započete 2016. godine gostovanjem tadašnjeg ravnatelja Zorana Altiparmakova i kustosice Nade Genevske Bračić u Dubrovniku.

Izložba “Lloydovi slikopisi: Svjedočanstva o Sredozemlju s kružnih putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskoga Lloyda 1930-ih godina” pruža zanimljiv uvid u Sredozemlje 1930-ih godina, kao i u luksuz ondašnjih kružnih putovanja.

Svjedočanstva o kružnim putovanjima parobroda „Kraljica Marija“ i „Princeza Olga“ sačuvana su na negativima na staklu u fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja, a na izložbi je, pomoću led displeja, prezentirano 40 reprodukcija s prikazima interijera brodova te luka i gradova do kojih su stizali.

Riječ je o petom gostovanju izložbe „Lloydovi slikopisi“, koja je prvi puta postavljena u prosincu 2011. godine u Kneževu dvoru. U proteklih 6 i pol godina bila je prezentirana muzejskoj publici u Slavonskom Brodu, Rijeci, Splitu i Puli. Autor izložbe je Đivo Bašić, a autorica likovnog postava Ivona Michl, oboje kustosi Dubrovačkih muzeja.

Na otvorenju u Bitoli su, uz ravnateljicu i Nacionalne ustanove Zavod i Muzej Bitole Meri Stojanovu i voditeljicu dubrovačkoga Etnografskog muzeja Barbaru Margaretić, koja je okupljene pozdravila u ime ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, govorili i autor Đivo Bašić te kustosica bitolske izložbe i koordinatorica projekta suradnje s Dubrovačkim muzejima Nade Genevska Bračić, koja je i otvorila izložbu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *