NEUGODAN FENOMEN / Dalmaciju zadesila teško podnošljiva vremenska pojava, u ponoć je bilo više od 30°C! Stigla je fenska bura…

617

U Baškoj Vodi je sinoć u 23.30 izmjereno nevjerojatnih 34 stupnja Celzijeva, dok je oko ponoći u Solinu, Mokošici, Omišu i Supetru bilo nešto svježije s 32°C

Jučer su u Hrvatskoj ponovno izmjerene iznimno visoke temperature zraka, naročito u Dalmaciji, piše RTL.hr. Najtoplije je bilo u Kninu s 39.2°C, dok je u Zračnoj luci Split izmjeren tek stupanj niže. Prema podacima mreže automatskih meteopostaja Pljusak.com, u Kostanjima i Milošićima kod Vrgorca izmjereno je 39.4°C, u Oklaju 39.1°C, a u Vidu i Starom Gradu 38.9°C.

Zapuhala fenska bura i isušila zrak

Sinoć je, k tomu, zapuhala i fenska bura koja je isušila zrak i u mnogim predjelima donijela zamjetan porast temperature. U Baškoj Vodi je, primjerice, sinoć u 23.30 izmjereno nevjerojatnih 34 stupnja Celzijeva, dok je oko ponoći u Solinu, Mokošici, Omišu i Supetru bilo nešto svježije s izmjerenih 32°C.

Fenska bura uvod je u vrlo vruć kraj tjedna u kojem mjestimice postoji mogućnost obaranja temperaturnih rekorda, piše RTL.hr. Velike vrućine potrajat će do sredine sljedećeg tjedna kada se očekuje hladna fronta koja će donijeti manji pad temperature zraka.

Bura koja se spuštanjem niz planinu zagrijava

Što se tiče fenske bure i njenog nastanka, najprije treba znati da se zrak koji se uzdiže hladi za 1°C svakih 100 metara. Zbog hlađenja zraka na određenoj nadmorskoj visini dolazi do kondenzacije vodene pare (nastanak oblaka i oborine), a tim se procesom oslobađa latentna toplina pa se daljnjim uzdizanjem zrak hladi po znatno sporijoj stopi od 0,6°C svakih 100 metara. Obrnut je proces kada se zrak spušta. Zamislimo čest zraka koja se spušta niz padinu. Tlak zraka (pritisak) viši je u podnožju planine nego na njenom vrhu.

 

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *